Prima pagină » Economic » NN Pensii își avertizează clienții: „În ultimele săptămâni, au existat discuții cu privire la naționalizarea fondurilor de pensii private”

NN Pensii își avertizează clienții: „În ultimele săptămâni, au existat discuții cu privire la naționalizarea fondurilor de pensii private”

NN Pensii își avertizează clienții:
NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensii private din România, și-a avertizat în această săptămână contributorii printr-un newsletter că statul ar putea să treacă la naționalizarea fondurilor de pensii privată așa cum s-a întâmplat în Polonia și în Ungaria.

„În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe.”

Mai mult, compania se angajează să facă „toate demersurile posibile” pentru a apăra dreptul la proprietate asupra acestor bani, scrie Ziarul Financiar.

Contribuția la Pilonul II de pensii obligatoriu este de 5,1% din salariul brut. Contribuțiile au început în 2007, iar astăzi au în active circa 7 miliarde de euro în numele a 6,8 milioane de participanți, ceea ce înseamnă în medie circa 1.000 de euro pentru fiecare participant. Legea de plată a pensiilor private încă nu există. Primii bani vor fi plătiți abia după 2025.

Ungaria și Polonia, deși au fost precursoare în această piață, au desfințat fondurile de pensii private pentru că au considerat că statul nu făcea decât să emită titluri de stat pe care acestea din urmă le cumpărau și aceasta contribuia la creșterea datoriei publice.

NN este cel mai mare administrator de fonduri private de pensii din România și are active de circa 2 miliarde de euro. Una din rațiunile introducerii sistemului privat de pensii este incapacitatea statului de a susține pe termen lung pensile actualilor salariați, însă istoria a dovedit că însăși administratorii privați de pensii, cum este cazul NN, fost ING, a trebuit să fie salvat de statul olandez cu 20 de miliarde de euro în 2008.

 

Autor

Citește și