Prima pagină » Economic » Nomura: Următoarea problemă a Europei ar putea fi ieșirea Marii Britanii din UE

Nomura: Următoarea problemă a Europei ar putea fi ieșirea Marii Britanii din UE

Marea Britanie a avut întotdeauna o relație dificilă cu vecinii europeni, însă, în contextul euroscepticismului alimentat de criza zonei euro, chiar și această relație dificilă ar putea atinge pragul minim prin retragerea definitivă a țării din Uniunea Europeană, potrivit băncii nipone Nomura.

Retragerea Marii Britanii din UE nu ar semăna nici pe departe cu o ieșire a Greciei din zona euro. Marea Britanie nu folosește euro și are control asupra propriei politici monetare.

Ieșirea țării din UE ar afecta piețele, chiar dacă impactul este încă dificil de cuantificat, afirmă Nomura.

„Considerăm că posibilitatea tot mai ridicată pentru o relație mai liberă între Marea Britanie și UE sau chiar pentru o retragere va genera îngrijorare economică și politică, dar și pe piețele financiare”, notează banca niponă.

Relația dintre Marea Britanie și UE s-a înrăutățit în ultimul an, mai ales din cauza discuțiilor pentru reglementare mai strictă a sectorului bancar la nivel european.

Ministrul de Finnațe britanic, George Osborne, a luptat pentru ca sectorul financiar al țării, care asigură până la 14% din PIB, să nu fie supus unor noi reglementări bancare și unei taxe pe tranzacții financiare.

Propunerea pentru o taxă pe tranzacții financiare a fost aprobată, printre alte state, de Germania, Franța, Spania și Grecia.

Încercările guvernului britanic de a redobândi controlul asupra chestiunilor legate de piața unică nu au avut succes până în prezent, afirmă Nomura, avertizând că opoziția partenerilor europeni în privința unor noi concesii ar putea duce la o rupere a legăturilor.

În timp ce criza conduce la o integrare mai puternică în Europa, Marea Britanie și-ar putea pierde atuurile în negocierile pentru reforma tratatului UE. Spre exemplu, dacă Banca Centrală Europeană ar decide că este necesară o integrare fiscală mai puternică și o uniune bancară pentru a preveni o prăbușire a zonei euro, Marea Britanie ar putea rămâne pe dinafară.

„Vedem un risc real ca Marea Britanie să nu se poată opune prin veto unor noi transferuri de la Londra către Bruxelles, inclusiv în privința reglementării piețelor și a unei uniuni bancare în UE”, potrivit analiștilor Nomura.

Dacă se înrăutățește criza din zona euro, presiunea parlamentarilor eurosceptici pentru o linie mai dură față de UE ar pute diviza guvernul britanic, susținut de coaliția Conservatorilor cu Liberal Democrații.

Tensiunile dintre Marea Britanie și UE nu se rezumă la măsurile anticriză și cuprind și chestiuni precum bugetul UE pentru 2013-2014, care ar putea cauza „o schismă serioasă” între cele două părți.

Nomura notează că este puțin probabil ca Marea Britanie să organizeze un referendum privind apartenența la UE până la următoarele alegeri, însă există tot timpul riscul ca politicienii eurosceptici și populația să devină tot mai nemulțumiți de regulile și reglementările UE și să forțeze un vot.

Citește și