Prima pagină » Economic » Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de METALE RARE. Care ar fi impactul asupra industriei europene

Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de METALE RARE. Care ar fi impactul asupra industriei europene

În următorii 10 ani, Europa ar putea ajunge să concureze cu China la producția de baterii de litiu și electronice, dar și la tranziția către energiile verzi. 

Norvegia și Serbia ar putea fi cei mai mari producători. Serbia se pregătește din 2028 să devină cel mai mare producător de litiu după ce un gigant angl0-australian, Rio Tinto,  a primit undă verde să extragă resursele.

Potrivit Digi24, Europa nu produce deloc litiu. Președintele Serbiei Aleksandr Vucic, a declarat pentru Financial Times că noile garanții din partea Rio Tinto și UE ar atenia temerile Serbiei pentru respectarea normelor de mediu la mina Jadar.  Anterior, guvernul de la Belgrad a revocat licența pentru proiectul gigantului anglo-australian după protestele ecologiste.

În cazul în care Serbia va finaliza proiectul, acesta ar acoperi 90% din cererile europenilor pentru litiu, esențial pentru producția de baterii dedicate automobilelor electrice.

Anul trecut, în Norvegia, au fost descoperite mari cantități de metale rare în zona platformei continentale extinse. Este vorba de zeci de milioane de cupru, zinc și magneziu.  Rare Earths Norway a declarat că Norvegia se mândește cu 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare din care se obțin metale necesare magneților folosiți pentru mașini electrice și turbine eoliene.

Activitățile miniere ar putea debuta din 2030.

 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și