Prima pagină » Economic » Nou obiectiv pe harta României, pentru promovarea turismului eco: mini-delta de la marginea orașului Tulcea

Nou obiectiv pe harta României, pentru promovarea turismului eco: mini-delta de la marginea orașului Tulcea

Tulcenii se vor putea bucura, în cel mult trei ani, de un proiect realizat din fonduri europeni care urmează să promoveze turismul neagresiv, 100% ecologic, și care ar putea să le aducă mai mulți vizitatori în zonă.

Tulcenii se vor putea bucura, în cel mult trei ani, de un proiect realizat din fonduri europeni care urmează să promoveze turismul neagresiv, 100% ecologic, și care ar putea să le aducă mai mulți vizitatori în zonă.

Este vorba despre o mini-deltă artificială pe care primarul municipiului vrea să o amenajeze la marginea orașului Tulcea, transformând astfel un polderul Zaghen, care este la ora actuală colmatat, într-o atracție turistică.

Astfel, noul obiectiv va imita Delta Dunării, unica din lume declarată rezervație a biosferei și a treia cea mai mare din Europa, după cea a Volgăi și cea de pe râul Kuban.

(Click pentru a mări)

FOTO: Google Maps

În prezent, proiectul european în valoare de 9 milioane de euro se află în etapa de evaluare a ofertelor, contractul urmând să fie semnat pe 32 de luni.

Edilul municipiului Tulcea este optimist și spune că din punctul său de vedere lucrările la mini-deltă ar putea fi finalizate și în 24 de luni.

FOTO: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto

Proiectul mini-deltei, a cărei finanțare se va face prin Programul Operațional Sectorial Mediu, cuprinde extinderea suprafeței luciului de apă, crearea de zone refugiu, reabilitarea canalului Zaghem Dunăre, a digului și a contra-canalului perimetral al lacului, modernizarea a două stații de pompare și captarea și direcționarea apelor pluviale.

„Vrem să transformăm polderul într-o mini-deltă de 220 de hectare la marginea orașului”, a declarat pentru gândul primarul Municipiului Tulcea, Constantin Hogea, explicând că odată cu amenajarea acesteia turiștii se vor gândi, cel mai probabil, „nu mă mai duc în Delta mare pentru că pot să văd o deltă în miniatură aici”.

FOTO: Vali Tache/Mediafax Foto

„Toți vor dori să o vadă”, este de părere primarul care speră să atragă prin intermediul acestui nou obiectiv turistic un număr mai mare de vizitatori care să își petreacă mai mult de una sau două zile în Tulcea.

Astfel, aceștia ar cheltui mai mulți bani și ar și ajuta „confortul financiar și economic al municipiului”, după cum explică edilul.

Prin mini-delta tulceană turiștii vor putea să se plimbe doar cu bărci cu vâsle, nu și cu motor, și nu vor avea voie să întindă, spre exemplu, plase de pescuit.

FOTO: Mihai Andries/Mediafax Foto

„Nu putem să permitem același tip de turism ca cel de pe litoral, cohoterele de turiști care vin și se aruncă în mare. Orice mic dezechilibru poate să aibă efecte nefaste în Deltă”, explică Hogea.

El este, de asemenea, de părere că turiștii sunt interesați să vadă de fiecare dată când pleacă în vacanță ceva inedit și că dacă în cazul litoralului vecinii bulgari au mai mult succes românii, iar oferta din zonele montane, deși este bogată, nu este unică, mini-delta ar putea fi în viitorul apropiat un exemplu de obiectiv deosebit, de care nu dispun și alții.

FOTO: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto

„Nu vreau să fiu răutăcios, dar dacă te duci la Călărași sau la Slobozia și spui că au potențial turistic cred că greșești”, spune primarul din Tulcea.

„Dacă cineva vrea să vadă o Deltă nu poate să vină decât la noi la Tulcea. Este un obiectiv pe care merită să îl cunoști”, adaugă el.

La începutul lunii iulie, ministrul delegat al IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Turismului, Maria Grapini, spunea, la rândul său, că își dorește ca zona Deltei Dunării să fie mai bine promovată, mai țintit, pentru a atrage un număr mai mare de turiști.

„Avem Delta Dunării, rezervație unică în lume, nu numai în Europa. Mi-a prezentat președintele Consiliului Județean de acolo dorința de a avea un brand al Deltei Dunării”, spunea ministrul.

Investiții în trei cetăți din Tulcea – Enisala, Halmyris și Argamum

Membrii Consiliului Județean Tulcea (CJ Tulcea) au elaborat recent un proiect de hotărâre prin intermediul căruia se dorește construirea mai multor puncte de informare turistică și zone expoziționale în apropierea cetăților Enisala, Halmyris și Argamum, odată cu trecerea lor în administrarea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

„Tot ceea ce în înseamnă investiții în ideea de a promova obiective turistice din Tulcea este binevenit”, este de părere primarul municipiului.

Ruinele fortăreței Enisala, care avea în trecut atât rol militar, cât și administrativ, sunt amplasate în comuna Sarichioi. Arheologii au realizat cercetări aici încă din anul 1939 și au descoperit, printre altele, monede bizantine, genoveze, tătărești și turcești.

FOTO: Wikimedia Commons

Potrivit proiectului de hotărâre al CJ Tulcea, la situl arheologic Enisala investiția se referă la realizarea unui punct de informare turistică, alături de o zonă expozițională a cărei sursă de energie va fi asigurată de panouri fotovoltaice, amenajarea unor grupuri sanitare și a unui punct de observare în interiorul turnului de strajă, semnalizarea cetății și iluminarea zonei.

Cetatea romană Halmyris este amplasată în localitatea Murighiol, cercetările arheologice din această zonă începând din anul 1981 și continuând până în prezent. În apropierea sa a fost descoperită o necropolă getică.

FOTO: Lucian Vasilescu/Mediafax Foto

Și la Halmyris se va realiza un punct de informare turistică, alături de o zonă expozițională, se va face o construcție de protecție a bazilicii paleo-creștine și a complexului termal și se va realiza un traseu pentru vizitatori prin intermediul unor rampe și podine din lemn suspendate, după cum se explică în proiectul de hotărâre elaborat de CJ Tulcea.

Tot aici se dorește realizarea unui circuit de vizitare, semnalizarea zonei, amplasarea de parcaje, construirea mai multor grupuri sanitare și a unui loc de recreere pentru turiști.

Cetatea Argamum-Orgame, aflată în comuna Jurilovca, se află și ea pe lista celor de la CJ Tulcea. Aceasta se află pe malul lacului Razim, la circa 40 de kilometri de Histria.

FOTO: Wikimedia Commons

Aici se dorește amplasarea unui punct de informare turistică, alături de o zonă expozițională, și a unor grupuri sanitare. Se va amenaja, de asemenea, o rampă din lemn pentru persoanele cu dizabilități, dar și un loc de recreere pentru turiști.

Tulcea, locul unde poți vizita și „destinația europeană de excelență” a României

La finalul lunii iunie, comuna Jurilovca din județul Tulcea a fost desemnată câștigătoarea ediției din acest an a concursului EDEN și a primit titlul de „destinație europeană de excelență” a României.

Proiectul EDEN se bazează pe concursuri naționale anuale în cadrul cărora este selectată câte o „Destinație Europeană de Excelență” și alte patru destinații deosebite din fiecare stat participant și are ca obiectiv promovarea modelelor de dezvoltare a turismului durabil în Europa.

Sursă: Știrile ProTV

Pe lângă Cetatea Argamum, turiștii pot vizita odată ajunși în Jurilovca și Gura Portiței și pot face trasee pe lacurile din Complexul Razim-Sinoe.

Alte zone din România care au primit de-a lungul ultimilor ani titlul de „Destinație Europeană de Excelență” au fost județul Buzău, depresiunea Horezu, Parcul Natural Apuseni, Geoagiu-Băi și Alba Iulia.

Cât costă cazarea în Tulcea

Turiștii care ajung în Tulcea trebuie să plătească între 60 și 80 de euro pentru două nopți de cazare, în funcție de serviciile de care vor să beneficieze.

Cei care vor să aibă parte de un concediu mai special, pot alege să se cazeze pe un hotel plutitor în cazul căruia tarifele sunt însă mult mai mari.

Pentru două nopți de cazare la un hotel de 3 stele, românii trebuie să scoată din buzunar 60 de euro pentru a fi găzduiți într-o cameră dublă, cu aer condiționat, televizor cu eran plat, minibar, uscător de păr, telefon și minibar.

Odată cazați aici, vizitatorii pot merge la pescuit, se pot plimba cu bicicletele și își pot lăsa copiii să se joace pe terenul special amenajat pentru ei de către hotelier.

FOTO: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto

Trei zile de cazare la un hotel de 4 stele din Tulcea costă 78 de euro, iar micul dejun este inclus în tariful camerei. La restaurantul unității de cazare oaspeții pot alege din meniu atât preparate din bucatăria internațională, cât și specialități din pește de apă dulce.

Camerele de hotel, cu vedere la port, sunt dotate, printre altele, cu seif, aer condiționat, uscător de păr, telefon, televizor cu ecran plat și minibar. Turiștii primesc, de asemenea, halate de baie, papuci de casă și articole de toaletă gratuite.

Oaspeții au acces la sala de fitness a hotelului, la o cameră de jocuri și se pot relaxa la piscina interioară de care dispune unitatea de cazare.

FOTO: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto

Pentru 3.000 de euro, turiștii se pot caza două nopți pe un hotel plutitor cu servicii de 4 stele, care are o capacitate de cel mult 20 de persoane.

Îmbarcarea se face în Portul Tulcea, iar ambarcațiunea cuprinde și un restaurant și o terasă cu șezlonguri.

În total, în zona Deltei Dunării, inclusiv în Tulcea, există 136 de unități de cazare cu 26 mai multe decât în 2011, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INSE) aferente anului 2012. Dintre acestea 18 sunt hoteluri, cele mai multe oferindu-le vizitatorilor servicii de 3 stele.

Citește și