Noua centrală termoelectrică de la Iernut, care va aduce în sistem 439 MW, a ajuns la un grad de realizare de 91%. Măsuri pentru încadrarea în termen

Publicat: 14 08. 2024, 16:07

Centrala de la Iernut, o centrală termoelectrică nouă, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, care are o putere instalată de 439 MW, a ajuns la un grad de realizare de 91%, conform datelor publicate miercuri de Romgaz, cu aproximativ cinci luni înainte de termenul de finalizare anunțat de oficiali.

Noua centrală pe gaze în ciclu combinat de a Iernut, una dintre cele mai așteptate investiții din energie, se află pe ultima sută de metri înainte de finalizare, după ce a reintrat din execuție în august anul trecut, după ce aceasta a fost oprită acum trei ani. Conducerea companiei de stat Romgaz a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru finalizarea investiției, care are o putere instalată de 439 MW.

În Raportul semestrial publicat miercuri pe platforma Bursei de Valori București (BVB), Romgaz a detaliat atât lucrările derulate în primele șase luni din acest an, cât și cauzele care au dus la întârzieri și măsuri pentru încadrarea în termenele asumate.

Romgaz S.A. este principalul producător și furnizor de gaze naturale în România, care se ocupă cu explorarea, producția de gaze naturale și furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze, dar și producerea de energie electrică și este deținut de statul român, prin Ministerul Energiei, în proporție de 70%.

Producția de energie electrică, de 450,8 Gwh, a fost în scădere cu 9,4% în primul semestru din 2024, față de cel ce anul trecut, conform raportului citat. Aceasta este așteptată să crească după intrarea în funcțiune Centralei de la Iernut, o centrală termoelectrică nouă, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, care are o putere instalată de 439 MW.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a estimat că centrala de la Iernut are șanse să fie pusă în funcțiune în luna decembrie.

Traseul investiției

În ceea ce privește investiția aferentă noii centrale de la Iernut, în 2023 aceasta a fost de 56.026,32 lei. Pentru a debloca investiția în noua centrală electrică de la Iernut, în anul 2023, acționarii Romgaz au aprobat încheierea unui contract de tranzacție cu Duro Felguera, una dintre clauzele contractului de tranzacție prevăzând returnarea către Duro Felguera a garanției de bună execuție executate odată cu rezilierea contractului anterior de lucrări, sub condiția îndeplinirii anumitor obligații. Valoarea acestei garanții a fost de 114 milioane lei și a fost plătită în anul 2023.

Contractul inițial de construire a centralei, încheiat în 2016 la valoarea de 268 milioane euro plus TVA, prevedea drept termen de punere în execuție anul 2020. Acesta fusese reziliat de Romgaz în iunie 2021, executarea lucrărilor de la Iernut fiind finalizată în proporție de 65-70%.

Răzvan Popescu, director general al Romgaz, a semnat pe 1 august 2023 ordinul de începere a lucrărilor pentru „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, care are o putere instalată de 439 MW. Valoarea noului contractul este de aproape 345 de milioane de lei (aproximativ 70 de milioane de euro) fără TVA, iar garanțiile constituite ajung la 17,5 milioane de euro.

Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitatea de prelungire conform prevederilor contractului.

„În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei cu o putere instalată de 430 MW de la Iernut, un proiect strategic pentru ROMGAZ cât și pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reușim să continuăm proiectul de investiții și să trecem efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcțiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atenție derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor și vom continua să informăm periodic piața de capital și investitorii în raport cu progresele înregistrate”, a declarat Răzvan Popescu, director general al Romgaz, în august 2023.

Stadiul lucrărilor pentru Dezvoltarea CTE Iernut

Romgaz a anunțat miercuri că, în ceea ce privește producția de energie electrică, se află în derulare contractul „Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcțiune a obiectivului de investiții Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbină cu gaze” în cadrul căruia s-au realizat fundații pentru diferite echipamente, suporții de conducte, stația de pompare apă, răcitoare de aer, sistemul de condensare, executarea traseelor de cabluri și pozarea lor.

Potrivit companiei, au fost „întârzieri în execuția lucrărilor la noua centrală electrică de la Iernut cauzate de faptul că resursele implicate de antreprenor reprezintă un procent estimat de 70% din cele asumate prin Programul de Execuție transmis prin ofertă”.

Potrivit companiiei, una dintre direcţiile strategice principale ale Romgaz, prevăzute în „Strategia de dezvoltare pentru perioada 2015-2025”, este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei, astfel că în speţă, în domeniul producerii de energie electrică Romgaz şi-a propus „eficientizarea activităţii prin realizarea unor investiţii pentru creşterea randamentului Centralei termoelectrice (CTE) Iernut la minim 55%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOX, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare”.

Astfel, un obiectiv deosebit de important îl constituie „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”,care are ca termen de punere în funcţiune finele anului 2024.

Progresul total al execuției investiției reprezentând „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, la finalul lunii iulie 2024, (progres compus din execuția Contractului Inițial de Lucrări + execuția Noului Contract de Lucrări) este de aproximativ 91%.

Progresul Noului Contract de Lucrări, semnat la data de 31 martie 2023, cu Duro Felguera (respectiv „Contractul de proiectare şi execuție lucrări având ca obiect finalizarea lucrărilor şi punerea în funcțiune a obiectivului de investiții Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”) este la finalul lunii iulie 2024 de 54,8 %.

Conform raportului companiei de pe BVB, pentru încadrarea în termenul de execuție este necesară executarea următoarelor lucrări/operaţii principale:

✓ finalizare montaj mecanic, electric, instrumentaţie şi control, compresoare gaz, grupuri diesel de oprire în siguranţă şi restaurare SEN, instalaţii PSI, staţie de finisare apă demineralizată;

✓ spălări/suflări conducte;

✓ spălare chimică;

✓ teste de presiune;

✓ finalizare conexiuni cabluri + DCS (sistemul de control al proceselor);

✓ teste la rece şi la cald a echipamentelor principale;

✓ probe, first fire – turbine cu gaz;

✓ spălare cu aburi.

Din acest motiv este necesară:

✓ organizarea şi mobilizarea exceptională a EXECUTANTULUI (DURO FELGUERA) în şantier;

✓ implementarea eficientă a Planului privind accelerarea ritmului de progres al lucrărilor pentru punerea în funcțiune a CCGT Iernut la data asumată prin contractul de lucrări.

Pentru a avea un ordin de mărime, producția totală de energie a României este, miercuri după-amiază, de 6.312 MW, astfel că acesta ar crește cu aproximativ 7% odată când va funcționa la maxim centrala de la Iernut, cu capacitatea instalată de 439 MW.

Sursa foto: Romgaz