Prima pagină » Economic » Nouă din zece români au o părere proastă despre starea economiei naționale

Nouă din zece români au o părere proastă despre starea economiei naționale

Nouă din zece români au o părere proastă despre starea economiei naționale
Românii (87%) au o părere proastă despre starea economiei naționale și tind să nu aibă încredere în Guvern (74%) și Parlament (80%), în schimb sunt optimiști în legătură cu viitorul UE (76%), potrivit unui Eurobarometru publicat luni.

Nouă din zece români au o părere proastă despre starea economiei României.

87% dintre românii chestionați au declarat că au o părere proastă despre starea economiei naționale (față de 65% media europeană), iar 12% o părere bună. În ceea ce privește așteptările pentru economia națională pentru următoarele 12 luni, 41% consideră că situația va fi la fel, 31% cred că va fi mai rău, iar 23% că va fi mai bine.

Referitor la locurile de muncă, 19% dintre repondenți apreciază că situația se va schimba în bine, 35% în mai prost, iar 41% cred că va rămâne la fel. Întrebați de impactul crizei asupra pieței muncii, 47% dintre români cred că ce-i mai rău abia urmează (la fel ca media europeană), în timp ce 38% consideră că ce-a fost mai rău a trecut.

Rugați să spună care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confruntă România în prezent, românii au indicat situația economică (38%), prețurile în creștere (38%) și șomajul (31%). La nivel personal, principalele preocupări sunt creșterea prețurilor (45%), securitatea socială și sănătatea (26) și situația financiară a familiei (25%).
58% dintre români tind să aibă încredere în instituțiile europene (față de 32% media europeană), iar 34% tind să nu aibă încredere. În schimb, 80% dintre ei tind să nu aibă încredere în Parlamentul de la București și doar 16% tind să aibă încredere.

Situația este similară în cazul guvernului: 74% tind să nu aibă încredere în această instituție, iar 23% tind să aibă. Întrebați dacă România s-ar descurca mai bine în afara UE, 62% au respins această afirmație, iar 26% au fost de acord. În proporție de 76% românii sunt optimiști în legătură cu viitorul UE – față de 53% media europeană, și 19% pesimiști – față de 40% media europeană. 57% dintre cei chestionați au declarat că statul intervine prea mult în viața lor, iar 36% au spus că nu au această impresie.

La întrebarea dacă este prea multă toleranță, iar infractorii ar trebui să fie pedepsiți mai sever, 88% dintre români au fost de acord, iar 10% nu. Întrebați care sunt valorile reprezentantive pentru Uniunea Europeană, cei mai mulți români au indicat drepturile omului, democrația și statul de drept. Sondajul a avut loc în perioada 15-23 martie 2014.
 

 

Citește și