Prima pagină » Economic » Noua lege a polițelor RCA, criticată dur: O să facem și noi ca ciobanii

Noua lege a polițelor RCA, criticată dur: O să facem și noi ca ciobanii

Noua lege a polițelor RCA, criticată dur: O să facem și noi ca ciobanii
Noua lege a polițelor RCA, criticată dur: O să facem și noi ca ciobanii

„Eu cred că pilonul principal al legii polițelor RCA (proiect de lege elaborat de ASF-n.r.) este așa numita compensare directă sau decontare directă, (principiu aflat-n.r.) în dezbatere încă din anul 2012. Cred că de această dată, în sfârșit, vom avea această compensare directă astfel încât să putem să venim cu un plus semnificativ de protecție a consumatorului. Este deosebit de important să înțeleagă că asiguratul, în momentul în care are calitatea de păgubit într-un accident auto, să se poate adresa, inclusiv, asiguratorului pentru rezolvarea problemei respective și primirea contravalorii”, a declarat, joi, prim-vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, la finalul dezbateii pe tema „Soluții de echilibrare și consolidare a sistemului asigurărilor obligatorii RCA” organizată de deputatul PNL Andreea Paul.

Prim-vicepreședintele ASF a afirmat că în urma controalelor efectuate de ASF, privind modul de calcul al tarifelor RCA, s-a dispus ca principală măsură recalcularea acestor tarife, în termen de 30 de zile.

Constantinescu a mai spus că se așteaptă la o scădere a prețurilor polițelor RCA.

„Personal, mă aștept la o scădere a prețului acestor polițe. Cred în ceea ce se numește, ca principiu, individualizarea riscurilor. (…) Este important să stabilim că acele autovehicule sunt conduse de conducători auto, iar conducătorii auto sunt cei care induc principalele riscuri în trafic”, a mai spus prim-vicepreședintele ASF.

Deputatul PNL Andreea Paul a afirmat că va purta discuții cu actorii implicați pentru a amenda proiectul de lege propus de ASF astfel încât să se țină cont de neregulile semnalate de aceștia. Proiectul de lege ar urma să fie dezbătut în cadrul Comisiilor reunite de buget, în perioada următoare.

Proiectul de lege privind polițele RCA, propus de ASF, a fost criticat de FORT și UNTRR.

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a susținut că legea propusă de ASF ar trebui să țină cont de solicitarea transportatorilor și să oblige ASF ca, o dată la trei luni, să vină cu un preț de referință pentru polițele RCA, pentru a preveni creșterea exagerată a prețului polițelor RCA.

Vicepreședintele UNTRR Constantin Isac a susținut că legea nu oferă o soluție pentru problemele actuale, creșterile de până la 200% a prețurilor polițelor RCA, amenințând cu proteste similare celor făcute de ciobani, care au intrat în Parlament să își facă cunoscute nemulțumirile.

În cadrul dezbaterii, participanții au convenit asupra necesității intrării EximAsig pe piața asigurărilor.

Reprezentatul Consiliului Concurenței a confirmat, în cadrul dezbaterii, că, în ultimele 6 luni, prețul polițelor RCA a crescut până la aproape 200%.

„Vă pot confirma majorări substanțiale pe anumite categorii de asigurați, pe transportul rutier de mărfuri – între 19% și 183%/ Este vorba de un nivel intermediar al primei. Între acest nivel și cel final mai pot apărea o serie de de reduceri. La nivelul transportului de călători – la 226%. Ianuarie 2016 față de iunie 2015. Pe șase luni”, a spus reprezentatul Consiliului Concurenței.

De asemenea, participanții au dezbătut necesitatea simplificării procedurilor de transfer a clasei de bonus în cazul achiziționării unui autoturism nou, a flexibilizării modului de achiziționare a polițelor RCA, a emiterii polițelor în funcție de istoricul șoferului, a diminuării cheltuielilor de intermediere (a comisioanelor), precum și asupra necesității de introducere în textul legii a posibilității de compensare directă, pentru ca șoferii să își poată repara mașina în baza propriei polițe de asigurare.

 

 

Citește și