NOUA SALĂ POLIVALENTĂ DIN BUCUREȘTI. Când încep lucrările și unde va fi amplasată construcția care schimbă fața sportului românesc

NOUA SALĂ POLIVALENTĂ DIN BUCUREȘTI. Când încep lucrările și unde va fi amplasată construcția care schimbă fața sportului românesc
Publicat: 05/11/2012, 11:10
Actualizat: 20/03/2019, 14:28

Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare hotărârea prin care terenul din vecinătatea Arenei Naționale ar trece din administrarea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST) în administrarea Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Odată ce hotărârea intră în vigoare, respectiv este publicată în Monitorul Oficial, Municipalitatea trebuie să înceapă construcția noii săli polivalente, termenul de finalizare fiind de trei ani de la preluarea terenului.

„Hotărârea de Guvern a fost întârziată pentru că au trebuit să fie stabilite o serie de condiții. Noi am cerut gratuitate pentru toate competițiile naționale. Sperăm ca hotărârea să apară în această săptămână”, a declarat pentru gândul Carmen Tocală, președinta ANST.

Noua sala de sport multifuncțională va fi susținută financiar de Primăria Capitalei, iar calendarul evenimentelor sportive și culturale ce urmează a fi organizate acolo va fi stabilit împreună cu reprezentanții ANST. „Va fi folosită și pentru concerte, deoarece nu există 365 de evenimente sportive pe an. Prioritară este activitatea sportivă, dar business planul prevede și organizarea de concerte. Sala va avea o acustică foarte bună”, a mai explicat Tocală.

Complexul de 16.000 de locuri va găzdui activități sportive precum hochei, handbal, baschet, gimnastică, tenis de masă sau box. Gimnaștii din lotul național se vor bucura de o nouă sală de antrenamente, la fel și sportivii de la CSM București.

Sala polivalentă va fi construită pe un teren de peste 52.000 de metri pătrați unde se afla înainte clubul de parașutism. Turnul care s-a păstrat până în prezent va fi transformat în obiectiv turistic, iar bazinele de înot și patinoarul Federației de Hochei situate în apropiere urmează a fi de asemenea reabilitate.

„Dacă ne uităm la Arena Națională, lumea vine cu drag. Sunt mândri de Arenă, trăiesc și respiră cu Arena. Există interes. Sportul a devenit accesibil numai pentru clasa de mijloc și cea superioară. Omul de rând nu are acces la sălile private”, ne-a mai declarat șefa ANST.

CGMB a decis săptămâna trecută înaintarea către Guvern a cererii de emitere a unei hotărâri privind trecerea terenului în suprafață de 56.252 de metri pătrați, situat în Bd. Basarabiei nr. 37-39, sector 2 din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului București.

„Municipiul București are obligația de a realiza obiectivul de investiții privind construirea unei săli de sport multifuncționale din bugetul propriu, precum și din alte surse legal constituite”, se arată în hotărârea înaintată executivului.

Când s-a conturat proiectul sălii polivalente din complexul „Lia Manoiu”

Intenția construirii unei săli de sport multifuncționale a fost anunțată de Compania Națională de Investiții (CNI), aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), în aprilie 2011 când s-a decis contractarea unor lucrări de proiectare și construcție a unei săli polivalente de 20.000 de locuri, valoarea investiției fiind estimată la circa 50 de milioane de euro fără TVA. Sala ar fi urmat să fie construită undeva în sectorul 2 din bani de la bugetul MDTR, potrivit declarațiilor oficiale de la acea vreme.

O lună mai târziu, ministrul de resort Elena Udrea a precizat că noua sală polivalentă va fi construită în Complexul Lia Manoliu, va avea 16.000 de locuri și va fi gata într-un an. Complexul din vecinătatea Arenei Naționale a fost ales deoarece în cadrul său există deja săli de antrenamente pentru anumite discipline sportive, săli ce sunt folosite de loturile naționale și olimpice. Mai mult, în cadrul aceluiași complex există deja două bazine de înot acoperite, precum și un bazin de înot descoperit, un stadion de atletism, patinoarul acoperit Mihai Flamaropol, dar și terenuri ale Federației Române de Baschet cu sală pentru jocuri, construcții care vor ajuta la omologarea viitoarei săli polivalente, au explicat reprezentanții Ministerului Turismului.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern făcut public în august 2011, valoarea totală a investiției se ridica la circa 260 de milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro), aceasta urmând să fie finanțată pe o perioadă de trei ani de la bugetul de stat.

Ulterior s-a făcut și un studiu de fezabilitate și câteva schițe, proiectul fiind menționat recent de primarul general al Municipiului București Sorin Oprescu la sfârșitul acestei săptămâni. „Am văzut studiul de fezabilitate făcut, desenele și zilele viitoare am să vi le arăt și dumneavoastră, pentru că le pun în dezbatere publică”, a declarat Oprescu, citat de Mediafax.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
El este Mihai, adolescentul român dispărut fără urmă dintr-un orășel din Anglia. Tatăl băiatului are...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Garda Naţională, mobilizată în 15...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
A fost creată prima pereche de buze „nemuritoare” în laborator