Noul acord cu FMI. Care sunt măsurile pe care Guvernul le-a aplicat deja și ce restanțe mai are

Noul acord cu FMI. Care sunt măsurile pe care Guvernul le-a aplicat deja și ce restanțe mai are
Publicat: 28/09/2013, 17:34
Actualizat: 29/07/2014, 21:25

România are un nou acord de tip preventiv cu FMI. Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române și a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Aceasta înseamnă că fondurile disponibile vor fi accesate doar în caz de necesitate.

„Solicităm așadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totală de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cotă), pe care intenționăm să îl tratăm ca preventiv. Noul program ASB va susține programul nostru economic cuprizător pentru perioada 2013-2015 de menținere a politicilor macroeconomice sănătoase și a stabilității sectorului financiar și de continuare a reformelor structurale într-un context marcat de incertitudini externe semnificative”, se arată în scrisoarea de intenție transmisă FMI de autoritățile române.

Măsurile îndeplinite de Guvern. Care sunt noile teme și „restanțele”

Aprobarea unei ordonanțe de guvern care să definească criteriile de prioritizare pentru proiectele de investiții publice, desemnarea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica, publicarea lunară a rapoartelor privind arieratele, clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzacționate pe bursele de valori din străinătate și adoptarea, dacă este cazul, a bazei legale necesare se află pe noua lista a angajamentelor asumate față de FMI.

Gândula scris că scrisoarea de intenție, trimisă la Washington în urmă cu două săptămâni, include mai multe referiri la taxele și impozitele pe care Executivul le avea în vedere decât și-au asumat public premierul Victor Ponta și miniștrii Daniel Chițoiu și Liviu Voinea, principalii negociatori.

Unele dintre angajamentele pe care și le-a luat Guvernul și care sunt cuprinse în noul acord au fost deja aprobate de Executiv, precum accize pe produsele de lux – măsură pusă în practică – și CASS de pe veniturile din chirii – decizie ce se va aplica din 2014. Altele sunt „în lucru”, precumlista proiectelor prioritare în domeniul investițiilor publice.

Guvernul a decis recent că persoanele care obțin venituri din chirii vor plăti contribuții de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an.

Recent a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța care cuprinde modificările la Codul Fiscal, între care introducerea contribuției individuale la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor (închiriere, arendare), precum și cea privind implementarea sistemului national de raportare, verificare, monitorizare și control a situațiilor financiare și a bugetelor aparținând instituțiilor publice.

De altfel, creșterea accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux au fost măsuri prin care Guvernul a dorit să compenseze impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie. Impactul măsurii va trebui evaluat de autoritățile române pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală. În funcție de rezultat, măsura s-ar putea menține sau se va reveni la TVA de 24%, după cum a ținut să precizeze în august șeful misiunii FMI în România. Măsura de reducere a TVA la pâine este estimată că va avea un impact calculat matematic de 100 de milioane de lei pe trei luni și 400 de milioane de lei pe întreg anul, potrivit ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu.
Arieratele – veșnica „restanță”
Cu toate că plata arieratelor în sectorul public a fost unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în acordurile cu FMI, el nu a fost niciodată respectat.

PotrivitZiarului Financiar, arieratele companiilor de stat repre­zintă circa un sfert din totalul arieratelor din economie, fiind localizate în special în zona datoriilor către stat, în timp ce contribuția acestor companii la cifra de afaceri totală a fost de mai puțin de 5% în 2012.

Arieratele firmelor de stat au urcat de la 17 miliarde lei în 2008 la 25,3 miiarde lei în 2012.

În noul acord se arată că Guvernul trebuie să înceapă publicarea rapoartelor lunare privind arieratele și măsurile corective adoptate de autoritățile centrale și locale, pe unități, cu frecvență trimestrială (finele lunii septembrie).

Între angajamentele prevăzute în noul acord se află și lansarea unei oferte publice inițiale pentru 15% din acțiunile deținute de stat la Romgaz și privatizarea companiilor din subordinea Ministerului Economiei.

Listările la bursă, restante

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI și Comisiei Europene că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) și Nuclearelectrica (10%).

Nuclearelectrica a derulat în perioada 9 – 20 septembrie o ofertă prin care a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro) prin vânzarea a 10% din acțiuni.

Lansarea unei oferte publice inițiale pentru pachetul majoritar de acțiuni deținute de stat la Electrica, după majorarea de capital, este programată pentru mai 2014.

Pentru sfârșitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansări de oferte publice inițiale pentru 15% din acțiunile statului la Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din acțiunile statului la Transgaz Mediaș (TGN) a fost vândut pe bursă în luna aprilie, printr-o ofertă secundară, conform acordului Guvernului cu FMI.

„Venituri slabe și presiuni mari pe cheltuieli”

Gândul a prezentat în exclusivitate, la jumătatea lunii septembrie, conținutul integral al scrisorii, înainte ca linii generale să fie prezentate de premierul Victor Ponta în plenul Parlamentului.

Potrivit textului scrisorii, „România continuă să fie vulnerabilă la șocuri externe și la tulburări pe piețele externe de capital”, are „venituri slabe și presiuni pe cheltuieli din ce în ce mai mari”, „împrumuturile neperformante au crescut cu 20% față de 2011″, iar „arieratele au început să scadă la nivelul autorităților locale, dar au început să crească din nou în administrația centrală”. În plus, Guvernul are mari restanțe în privința privatizărilor asumate anterior.

Ce angajamente și-a luat Executivul

Astfel, autoritățile române s-au angajat să îndeplinească mai multe condiții prealabile:
– aprobarea unei ordonanțe de guvern care să cuprindă definițiile standard ale angajamentelor pentru sistemul de control al angajamentelor;
– aprobarea unei ordonanțe de guvern care să definească criteriile de prioritizare pentru proiectele de investiții publice;
– aprobarea unei ordonanțe de guvern de lărgire a bazei de contribuții sociale prin aplicarea unei taxe obligatorii (contribuție de sănătate) asupra veniturilor din chirii obținute de persoanele fizice, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014;
– autorizarea actualului consiliu interimar, în cadrul unei Adunări Generale a Acționarilor Hidroelectrica, să ia decizii în conformitate cu prevederile legii 31/1990, cautând în același timp să desemneze un consiliu profesionist în concordanță cu ordonanța privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat;

-clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzacționate pe bursele de valori din străinătate și adoptarea, dacă este cazul, a bazei legale necesare.

Criterii de referință structurale ce trebuie îndeplinite

Guvernul trebuie să îndeplinească mai multe criterii de referință structurale: începerea publicării rapoartelor lunare privind arieratele și măsurile corective adoptate de autoritățile centrale și locale, pe unități, cu frecvență trimestrială (finele lunii septembrie); elaborarea pachetului de bază în sănătate în cadrul anvelopei de cheltuieli existente ce va defini și sfera de cuprindere a sectorului privat în sistemul sanitar în viitor (finele septembrie); elaborarea proiecțiilor financiare pe termen mediu care să identifice corect implicațiile fiscale ale proiectelor cu finanțare UE, cuprinzând necesarul de cofinanțare, corecțiile financiare și cheltuielile neeligibile (mijlocul lunii octombrie); aprobarea, prin memorandum de guvern, a unei liste de proiecte semnificative prioritare, pe baza criteriilor de prioritizare, care să ajute la elaborarea bugetului pe anul 2014 (mijlocul lunii octombrie); lansarea unei oferte publice inițiale pentru 15% din acțiunile deținute de stat la Romgaz (finele lunii noiembrie); numirea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica în conformitate cu prevederile Ordonanței 109/2011; aprobarea legislației privind obligațiunile garantate (finele lunii noiembrie); punerea în funcțiune integrală a sistemului de control al angajamentelor, susținut de modificările legale și procedurale necesare și acoperirea cheltuielilor MFP și a încă cel puțin unei alte unități adiționale de la nivel central și de la nivel local (finele lunii decembrie).

Ce companii trebuie să privatizeze Guvernul

Guvernul s-a angajat față de FMI că va vinde „majoritatea portofoliului” deținut la companiile din subordinea Ministerului Economiei.

Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate în acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, care conduce Departamentul pentru Energie

În urma transferului, Ministrul Economiei mai are participații integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Șantierul Naval Mangalia, IAR Brașov, Romaero, Șantierul Naval 2 Mai.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârșitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înțelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, și trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităților române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârștul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele și să adopte măsuri de îmbunãtțire a managementului companiilor de stat.

Gândula scris că votul în boardul FMI pentru noul acord a depins de îndeplinirea a două precondiții, reducerea arieratelor locale și privatizarea CFR Marfă.

Delegația FMI va evalua trimestrial progresele în primul an și semestrial în al doilea. Prima evaluare va avea loc pe 20 decembrie 2013, iar a doua până la 28 martie 2014.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină