Noul acționar al Mechel plătește vineri jumătate din salariile compensatorii
Noul acționar al Mechel Câmpia Turzii i-a anunțat, prin liderul sindical, pe foștii angajați care protestează în fața combinatului că în cursul zilei de vineri se vor plăti jumătate din cele trei salarii compensatorii, dar oamenii continuă protestul, susținând că nu vor pleca până nu vor vedea banii
Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, le-a spus, vineri, protestatarilor adunați în fața combinatului, că acționarii ruși au reușit să facă rost de bani în urma vânzării de certificate verzi și a unei cantități însemnate de fier, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am fost sunat, joi seară, de o doamnă care face parte din conducerea noului acționar al Mechel, care mi-a transmis că vineri se va plăti un salariu și jumătate din cele trei salarii compensatorii, iar restul se va achita săptămâna viitore. A spus că se strâng bani în urma vânzării de certificate verzi și de fier vechi, fiind semnat deja un contract cu o firmă care preia fierul vechi”, a spus Pascu.
El i-a anunțat însă pe protestatari că manifestațiile trebuie să continue până la încasarea „ultimului bănuț”.
Pascu a adăugat că a depus la DNA o plângere penală față de conducerea Mechel și a cerut foștilor angajați să inițieze demersuri pentru a da în judecată noul acționar pentru recuperarea salariilor compensatorii în justiție.
Un reprezentant al Prefecturii Cluj aflat în fața combinatului le-a spus protestatarilor că în urma demersurilor inițiate de instituție s-au primit asigurări din partea Electrica privind eșalonarea unor facturi ale foștilor angajați care nu au bani să le achite.
La protest au fost prezenți primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga (PSD) și directorul Mechel Câmpia Turzii, Alexandru Viaceslav.
Acțiunea de protest se va încheia în jurul orei 12.00.
Peste o sută de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii s-au adunat, vineri dimineață, în fața combinatului, scandând „Ticăloșii”, „Hoții”, „Vrem banii”, „Combinatul l-ați tăiat, nu vrem bani eșalonat”, „Ați vândut Cățelu, nouă ne-ați dat mielu'”.
La un moment dat, unul dintre protestatari a legat o salopetă de gardul combinatului, a stropit-o cu benzină, după care i-a dat foc.
Un alt protestatar a spus că arderea salopetei înseamnă că oamenii și-au pierdut răbdarea și nu mai au încredere în promisiunile că le vor fi plătite salariile compensatorii.
„Am ajuns la disperare și nu mai putem avea încredere în promisiunile rușilor. Ne-am pierdut răbdarea și am vrut să tragem un semnal de alarmă legat de situația de la Mechel”, a spus el.
După acest gest, oamenii au început să scandeze „Afară cu rușii din țară”, „Uite ce ați făcut dacă ne-ați vândut”.
De asemenea, ei au legat o cruce de lemn pe gard, care simbolizează moartea combinatului.
Protestatarii au adus cu ei oale și cratițe din metal, spunând că le vor da conducerii combinatului să le vândă la fier vechi și să facă rost de bani pentru salariile compensatorii.
Aceasta este cea de-a doua săptămână de proteste ale foștilor angajați de la Mechel Câmpia Turzii, față de neplata salariilor. Angajații disponibilizați de la Mechel Câmpia Turzii au protestat și pe parcursul săptămânii trecute față de neacordarea salariilor compensatorii.
Oamenii au decis să reia protestele și în această săptămână după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eșalonată pe trei luni a salariilor compensatorii și ca foștii angajați să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenți acelor plăți, disponibilizații fiind nemulțumiți de această soluție.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acționar al Mechel are intenții bune și face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foștilor angajați de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.
De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, afirma, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții noului acționar al Mechel, că aceștia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaților disponibilizați de la Câmpia Turzii.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajați la secția de Trăgătorie.
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru prețul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deținea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din București, controlată de două persoane cu cetățenie rusă.
Tranzacția a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL și combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște și Laminorul Brăila.