Noul Cod Fiscal a fost promulgat
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că a promulgat Codul fiscal, menționând că este foarte mulțumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide și votul final din Parlament.
„Sunt foarte mulțumit de modul în care a decurs dezbaterea publică, inclusiv între partide și votul final”, a declarat luni, într-o conferință de presă, președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a menționat, în conferința de presă susținută la Palatul Cotroceni, că au fost două motive pentru care a retrimis Codul fiscal în Parlament, primul fiind acela că nu avusese loc o dezbatere publică „așa cum se cuvine” pentru acest act normativ.
„E una dintre legile importante, este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe fațete, aprofundată, la care participă toți actorii implicați și informați”, a spus Iohannis, precizând că în Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc.
„Am considerat că așa nu e bine și este nevoie de o dezbatere mai amplă. Acest lucru după retrimiterea legii s-a și întâmplat. Dezbaterea a fost pe măsura așteptărilor, bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar și așa consider că a fost în regulă”, a mai spus președintele.
Iohannis a menționat că al doilea motiv al trimiterii legii spre reexaminare este legat de responsabilitate.
El a menționat că prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite, dar că nu a considerat că este rolul președintelui să spună în spațiul public ce trebuie să rămână în lege sau ce măsură nu este bine să rămână în vigoare.
Președintele a explicat că de aceea nu a apărut în această dezbatere și nu și-a exprimat punctul de vedere.
Gândul a scris că românii ar putea plăti de anul viitor impozite de până la două ori mai mari pentru locuințe, potrivit noului Cod Fiscal. Acesta aduce vești proaste și pentru persoane cu profesii independente care vor plăti mai mult la stat. În afară de reducerea TVA la 20% care se va aplica din 2016, celelalte măsuri de relaxare fiscală din varianta votată în primă fază de Parlament – reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea „taxei pe stâlp” și a supraccizei – au fost amânate pentru 2017.
Noul Cod îi avantajează însă pe cei care dețin mai multe case și pe cei cu locuințe cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați.
Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii șefului statului, a trecut joi de Parlament. Camera Deputaților, forul legislativ decizional, aprobat legea cu 279 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 5 abțineri. Anterior, luni, proiectul a fost adoptat și de Senat.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 și de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcții începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepția construcțiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanți de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la sută a impozitului pe clădirile și terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.
Criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, precum și procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile și terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.
Deputații au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanțelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislație.