Noul ministru francez al Finanțelor: Nu vom ratifica pactul fiscal european fără amendamentele cerute de Francois Hollande
Franța nu va ratifica pactul de disciplină fiscală al UE în forma actuală și cere amendamente care să introducă „angajamente ambițioase” pentru susținerea creșterii economice, a declarat joi noul ministru francez al Finanțelor, Pierre Moscovici, citat de Reuters.
„Am spus că tratatul nu va fi ratificat în forma actuală. Suntem hotărâți în această privință”, a afirmat oficialul la postul BFM TV.
Francois Hollande a fost învestit marți în funcția de președinte al Franței, primul politician de stânga ajuns în această poziție în ultimii 17 ani.
Moscovici face parte dintr-un guvern care înclină spre stânga și a fost precedat la Finanțe de Francois Baroin, venit din aripa conservatoare a scenei politice franceze.
Noul executiv de la Paris este un susținător al disciplinei fiscale serioase, însă vrea de asemenea o strategie puternică pentru susținerea creșterii economice în Europa, a spus Moscovici.
Renegocierea tratatului fiscal al UE, semnat în luna martie de 25 de state membre și susținut de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și de cancelarul german Angela Merkel, a fost una dintre temele cheie promovate de Hollande în timpul campaniei electorale.
Noul președinte a discutat chestiunea cu Angela Merkel „la câteva ore după ceremonia de învestire”, care a avut loc marți, a afirmat Moscovici.
„Pactul trebuie amendat cu angajamente privind creșterea economică, iar când spun asta mă refer la o strategie ambițioasă de creștere. Suntem cu toții foarte pro-europeni. Francois Hollande este foarte european, premierul Jean-Marc Ayrault este foarte european, eu sunt foarte european, și spunem că trebuie să împingem Europa pe o nouă direcție, fără a ne dezice de responsabilitatea bugetară. Pentru noi, disciplina fiscală și creșterea economică nu sunt în opoziție”, a arătat el.
Moscovici a adăugat că Merkel și Hollande au discutat mai multe variante privind promovarea creșterii economice, inclusiv creșterea gradului de utilizare a fondurilor structurale UE și a finanțării de la Banca Europeană pentru Investiții, și folosirea de așa-numite „obligațiuni de proiect”, prin care UE ar împrumuta bani pentru finanțarea proiectelor care susțin creșterea economică.