Noul plan de salvarea prezentat joi de șeful BCE ar putea reprezenta primul pas pentru ieșirea Greciei din zona euro

Publicat: 06 09. 2012, 16:21
Actualizat: 21 03. 2019, 06:44

 

UPDATE: Consiliul de Administrație al BCE a acceptat măsura propusă de Draghi pentru salvarea statelor puternic îndatorate, mai exact permiterea achiziționării unui număr nelimitat de obligațiuni suverane cu o maturitate de trei ani emise de aceste state pe piața secundare.

Condiția impusă însă de șeful BCE este ca statele aflate în această situație să respecte termenii și condițiile impuse de creditorii internaționali în schimbul sprijinului financiar acordat.

Decizia nu a fost unanimă. Un singur membru al Consiliului s-a opus, cel mai probabil guvernatorul băncii centrale a Germaniei, potrivit Bloomberg.

Măsura ar putea reprezenta primul pas pentru ieșirea Greciei din zona euro, având în vedere problemele întâmpinate de statul elen în implementarea măsurilor de austeritate cerute de reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), a Băncii Mondiale (BM) și a Comisiei Europene (CE).


UPDATE: Conferința de presă a început. BCE a redus prognoza de creștere economică a zonei euro între -0,6% și -0,2%.

Draghi a confirmat de asemenea că s-a ajuns la un consens în cadrul Consiliului de Administrației al BCE în ceea ce privește pachetul de măsuri necesare pentru salvarea statelor europene puternic îndatorate.

„Proiecțiile macroeconomice ale specialiștilor BCE prognozează o creștere reală a PIB-ului din zona euro cuprinsă între -0,6% și -0,2% pentru 2012 și între -0,4% și 1,4% pentru 2014”, a precizat șeful BCE.

Dobânda cheie de politică monetară a fost menținută la nivelul de 0,75%.


Misiunea de joi a președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, este una singură: să anunțe noul plan de salvare a monedei euro, notează Bloomberg în deschiderea ediției electronice.

Draghi s-a angajat în urmă cu mai bine de o lună să facă „tot ceea ce este necesar” pentru a asigura supraviețuirea monedei unice europene, iar acum trebuie să se ridice la așteptările legate de stabilirea unui nou program de achiziții de obligațiuni suverane, menit să sprijine state precum Spania și Italia, unde presiunea piețelor financiare a majorat costurile de împrumut.

Așteptările au ajuns la un asemenea nivel, încât Draghi riscă să-și piardă credibilitatea dacă nu va anunța un plan de salvare, la ora 14:30 (15:30, ora locală), în urma ședinței de politică monetară a consiliului de administrație BCE.

„Draghi și-a pus credibilitatea la bătaie. Și-a asumat misiunea de a salva euro, iar acest angajament nu va fi trecut cu vederea”, este de părere Julian Callow, economist șef la Barclays Capital, bancă de investiții care tranzacționează obligațiuni suverane europene.

Într-o intervenție de luni din Parlamentul European, Draghi a subliniat că BCE trebuie să intervină pe piețe pentru a ține sub control dobânzile, având în vedere natura fragmentată a economiilor din zona euro. Planul șefului BCE este de a permite cumpărarea nelimitată de obligațiuni suverane cu o maturitate de trei ani, măsură cu care oficialii Bundesbank, banca centrală din Germania, nu sunt de acord.

Bursele europene au deschis joi în urcare, investitorii așteptând de la Draghi detaliile planului de soluționare a crizei datoriilor de stat.

În ceea ce privește decizia BCE privind dobânda cheie de politică monetară, părerile analiștilor din City-ul londonez nu sunt la unison. Dintre cei 58 de economiști chestionați de Bloomberg, 30 sunt de părere că dobânda va fi redusă cu cel mult 0,5%, în timp ce 28 de experți se așteaptă că BCE să mențină dobânda la nivelul actual, de 0,75%.