Prima pagină » Economic » Nouriel Roubini anunță Apocalipsa financiară: vine mama tuturor crizelor!

Nouriel Roubini anunță Apocalipsa financiară: vine mama tuturor crizelor!

Nouriel Roubini anunță Apocalipsa financiară: vine mama tuturor crizelor!

Unul dintre cei mai renumiți economiști ai planetei anunță Apocalipsa financiar: vine mama tuturor crizelor, zice Nouriel Roubini. Faimosul profesor este convins că economia globală va suferi o brutală dublă lovitură din cauza stagnării creșterii economice și a majorării prețurilor la aproape toate produsele.

Nouriel Roubini, pe care mulți l-au poreclit „Dr. Doom” din cauza previziunilor sale apocaliptice, este azi un respectat profesor universitar. El predă economie la Facultatea de Business a Universității din New York.

Criza datoriilor bate la ușă. Guvernele care se împrumută haotic, avertizate

Într-un editorial publicat de The Guardian, Nouriel Roubini scrie că guvernele și băncile centrale „creează condițiile pentru mama tuturor crizelor de datorii”. Se va întâmpla, iar momentul nu este atât de departe pe cât am vrea să credem, „e în următorii câțiva ani”.

Nu doar în România se împrumută pe bandă rulantă guvernanții, sunt și alte state cu o politică fiscală asemănătoare. Iar în America, de exemplu, Rezerva Federală și Trezoreria s-au bazat în ultimii 10 ani pe politici monetare foarte relaxate, din dorința de a stimula creșterea economică. Această strategie a continuat și chiar a exacerbat în timpul pandemiei, când s-au cheltuit trilioane de dolari (America) sub forma unor ajutoare financiare, păstrând dobânzile de referință aproape de 0.

Un efort care nu avea cum să treacă fără urmări, astfel că s-a ajuns la creșterea suplimentară a prețurilor acțiunilor, a locuințelor și a altor bunuri. Roubini spune că, din cauza acestei politici, s-a ajuns la împrumuturi agresive și datorii ce nu vor putea fi achitate.

„Întrebarea nu este dacă, ci când” va izbucnit criza

Vorbind despre entuziasmul din jurul criptomonedelor, Nouriel Roubini se așteaptă ca inflația monetară să fie alimentată de cererea imensă. Ca o consecință, prețurile vor continua să crească. Însă Roubini vede și alte evenimente: din pricina presiunilor privind implementarea unor politici protecționiste, se vor destrăma multe lanțuri de distribuție globale, iar atacurile cibernetice asupra unor elemente-cheie de infrastructură se vor înmulți.

Fiincă guvernele naționale au împrumutat sume uriașe de bani ca să își finanțeze planurile ambițioase de relansare economică, unele state au devenit azi cu mult mai îndatorate decât erau în urmă cu 50 de ani. Profesorul în economie anticipează că acești guvernanți nesăbuiți vor avea probleme cu gestionarea datoriilor contractate. Dacă piața se prăbușește, băncile nu vor mai putea fi salvate, companiile ar rămâne fără ajutor, iar acordarea de asistență financiară persoanelor nevoiașe se va sista.

Acest dezastru în «slow-motion» pare inevitabil. Stagflația din anii ‘70 se va întâlni în curând cu criza datoriilor suverane apărute după 2008. Întrebarea nu este dacă, ci când” – Nouriel Roubini.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și