Salariații care încă mai au zile de concediu neluate din 2022 trebuie să știe că mai au doar până la sfârșitul acestei luni pentru a le utiliza.
Conform legislației muncii, angajații pot beneficia de zilele de concediu neefectuate într-o perioadă de 18 luni de la sfârșitul anului în care acestea au fost acumulate.
Prin urmare, zilele de concediu din 2022 trebuie luate până pe 30 iunie 2024. Codul muncii prevede că angajatorii sunt obligați să acorde concediul neefectuat dacă salariatul nu a putut să-l efectueze din motive justificate, fie integral, fie parțial, în anul respectiv.
Este interzisă compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, cu excepția cazurilor în care contractul individual de muncă încetează.
Articolul 144 din Codul muncii subliniază că dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților și nu poate fi cedat, renunțat sau limitat. Articolul 146 stabilește că concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an.
În situațiile în care acest lucru nu este posibil din motive justificate, angajatorul trebuie să acorde concediul neefectuat în termen de 18 luni de la sfârșitul anului în care a fost dobândit acest drept, scrie România TV.
Concediul de odihnă se calculează pe baza zilelor lucrătoare, excluzând zilele de repaus săptămânal și celelalte zile libere legale. Pot apărea situații complexe în practică, iar interpretarea corectă a legislației este esențială pentru determinarea drepturilor salariale.
De exemplu, într-un caz prezentat pe avocat.net, o salariată a avut 21 de zile lucrătoare în luna martie, incluzând opt zile libere și două zile de concediu de odihnă forțat. Este important ca angajatorii să țină o evidență corectă a timpului de muncă și să consulte legislația pentru a evita neînțelegerile și litigii potențiale.
Pentru anul 2024, zilele libere legale sunt:
– 23 iunie – Rusalii (duminică)
– 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
– 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
– 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
– 25 decembrie – Prima zi de Crăciun (miercuri)
– 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)
Este esențial pentru salariați să fie informați corect despre drepturile lor și să planifice utilizarea concediului în conformitate cu prevederile legale.
Citește și: CALENDARUL zilelor libere: Următoarea minivacanță va fi în vară, în plin sezon estival