Novile Izvestia: Rusia riscă o criză ca în Grecia
Rusia riscă să repete scenariul Greciei și să se confrunte cu o criză economică de mare amploare, din cauza faptului că salariile înregistrează o creșterea mult mai mare decât productivitatea muncii, potrivit publicației Noviie Izvestia, citată de Ria Novosti.
Salariul mediu din Rusia a crescut cu 16,3% în iulie, față de intervalul similar de anul trecut, în timp ce avansul din ianuarie-iulie a fost de 15,2%, ceea ce arată o creștere accelerată a retribuțiilor, a declarat Maria Ivanova, analist la Economic Expert Group.
„Este un avantaj pentru forța de muncă, dar un semnal alarmant pentru economie. Creșterea salariilor nu este susținută de evoluții pozitive în economice. În acest caz mă refer la creșterea productivității, care este mult mai mică, de 6% pe an”, a arătat Ivanova.
Ea a precizat că acest decalaj a existat și înainte de criză.
Experți internaționali, inclusiv de la Bank of America și FMI, au semnalat deja această problemă, avertizând că creșterea rapidă a salariilor este un semn de supraîncălzire a economiei, care conduce și la inflație mai mare.
„Dacă există factori care separă creșterea salariilor de productivitatea muncii, aceasta înseamnă că economia își pierde competitivitatea”, a declarat economistul șef al Centrului pentru Dezvoltare, Valeri Mironov, adăugând că în Rusia costul forței de muncă este uriaș.
Studiile au arătat că Rusia a fost lider în rândul țărilor dezvoltate și nou-industrializate din Asia, în perioada 2004-2011, atânt în privința majorărilor salariale în industria prelucrătoare, de patru ori exprimată în dolari, cât și a creșterii generale a costului forței de muncă, care a avansat de peste două ori.
Rusia este urmată de Italia și Spania, unde salariile au crescut în același interval cu 26%, respectiv 31%, în timp ce costul forței de muncă a avansat cu 22%, respectiv 14%, a spus Mironov.
„Rusia nu are datorii atât de mari ca Grecia, dar pot afirma că ne aflăm într-o fază timpurie, traversată de statul elen cu câțiva ani înainte de declașarea crizei”, a mai spus economistul.
El a arătat că grecii reduc acum salariile, urmărind o creștere mai rapidă a productivității decât a retribuțiilor.