Prima pagină » Economic » Nu este păcăleală! Românii care vor plăti RATE mai mici de la 1 Aprilie

Nu este păcăleală! Românii care vor plăti RATE mai mici de la 1 Aprilie

Nu este păcăleală! Românii care vor plăti RATE mai mici de la 1 Aprilie

Banca Națională a României (BNR) a anunțat încă din 31 decembrie 2024, valoarea noului indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care va fi valabilă în primul trimestru din 2025. Acesta a fost stabilit la 5,66%, în ușoară scădere față de cel valabil în trimestru al IV-lea din 2024, când a fost de 5,99%. Media dobânzilor fixe acordate acum de bănci este de 5,79%, față de media celor variabile, care încorporează IRCC, care este de 8,44%.

Dacă rata la un credit de 300.000 de lei pe 25 de ani este acum de 2.383 de lei, de la 1 ianuarie 2025, ea va fi de 2.317 lei, Conform calculelor furnizate de Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit Romania, citat de Economica.net

Rate un pic mai mici din aprilie

De la 1 aprilie vă veţi bucura de rate puţin mai mici. Economiile ar fi de doar câţiva lei pe lună. Motiv pentru care tot mai mulţi oameni apelează la creditele cu dobândă fixă. Vestea este însă una importantă pentru cei care au un credit prin programul Prima Casă.

Indicele IRCC scade începând cu data de 1 aprilie. Scăderea nu este însă una semnificativă. De la 5,66% acesta ajunge la 5,55%.

Vor plăti rate puţin mai mici cei care au luat împrumuturi după anul 2019. Spre exemplu, la un împrumut de 50.000 de euro, rata scade de la 1.792 de lei la 1.773 lei.

Rămâne de văzut cum va evolua IRCC-ul în perioada următoare. Totul depinde însă de dobânda-cheie, mai exact dacă aceasta va scădea sau nu. Până acum, BNR a ezitat să scadă dobânda cheie din cauza inflaţiei ridicate. Soluţia pentru a plăti rate puţin mai mici ar fi refinanţarea la o dobândă fixă, iar băncile vin cu oferte bune în acest sens şi cu dobânzi care sunt chiar sub pragul de 5%.

Cu cât pot scădea ratele

„Valoarea indicelui IRCC aplicat în trimestrul I va fi de 5,66%, iar în trimestrul II – de 5,55%. Cât va fi în trimestrul III și IV încă nu putem ști. Însă, dacă inflația continuă să scadă, BNR își va revizui dobânda de politică monetară. Ar trebui deci să asistăm la o evoluție descendentă și a dobânzilor de pe piață. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți că un impact semnificativ asupra dobânzilor îl vor avea și rezultatelor alegerilor prezidențiale din primăvară. Am asistat deja la o creștere destul de mare a valorii IRCC imediat după primul tur și după anularea turului doi”, a declarat Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar www.mrfinance.ro, într-o analiză.

Potrivit consultanților, dobânda medie la care se împrumută băncile între ele poate fi influențată de mai mulți factori. Ca de exemplu situația politică – după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și după anularea turului doi, IRCC a crescut brusc. Alți factori care influențează evoluția indicelui sunt inflația și dobânda de referință, care au avut cel mai mare impact asupra valorii IRCC în ultimii 3 ani.

Deși inflația s-a mai atenuat, în trimestrul IV al anului trecut aceasta a urcat la 4,9%, față de 4,6% în trimestrul precedent. Ca urmare, dobânda de referință de la BNR nu va fi micșorată foarte mult în următoarea perioadă, spun consultații citați. Conform previziunilor băncii naționale, în trimestrul I al acestui an inflația va scădea la 3,7%.

Citiți și: Ratele la creditele ipotecare scad, de la 1 ianuarie 2025, după ce BNR a stabilit noul IRCC

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și