„Nu este un MOFT”. Ce răspunde Daciana Sârbu, întrebată dacă a făcut lobby pe lângă soțul ei, premierul Ponta, pentru reducerea TVA la produsele bio

Publicat: 04 12. 2014, 17:01

Invitat la Gândul Live, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat că anunțata reducere a TVA la produsele bio ar transparentiza și ar deschide sectorul. „În mod evident, reducerea TVA-ului care să se regăsească în reducerea prețurilor, se poate face asta și la noi. O reducere a prețurilor ar încuraja consumatorii să se orienteze mai mult spre aceste produse. E posibil ca încasările să fie mai mari dacă volumele ar fi mai mari. Poate fi una dintre soluțiile de a face mai atractive acele produse pe care le vrei ca oamenii tăi să le consume”, este de părere viceguvernatorul BNR.

Premierul Victor Ponta – a cărui soție, europarlamentarul Daciana Sârbu, este un cunoscut susținător al produselor bio – „ține foarte mult” la ideea diminuării TVA de la 24% la 9%, începând din 2015, în cazul acestui tip de mâncare. Dezvăluirea a fost făcută recent de ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov.

„Ținem foarte mult, domnul prim-ministru ține foarte mult, ca măcar la produsele bio să aibă loc această scădere, măcar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% și vor fi și multe alte măsuri pe care le putem adopta, dar le discutăm cu FMI”, a afirmat marți Darius Vâlcov, citat de Mediafax.

Întrebată de gândul dacă l-a influențat pe premierul Victor Ponta în decizia reducerii TVA la produse bio, europarlamentarul Daciana Sârbu a răspuns că „dacă nu era actualul moment, probabil nu se făceau asemenea speculații”. 

„Orice măsură bună și orice lucru bun care se ia în discuție la Bruxelles eu o să îl susțin atât timp cât voi fi europarlamentar pentru că așa cred că este bine. În rest, putem să speculăm orice”, a răspuns pentru gândul europarlamentarul Daciana Sârbu la întrebarea dacă l-a influențat pe șeful Guvernului, Victor Ponta, în legătură cu reducerea TVA la alimentele bio.

În schimb, reprezentantul producătorilor din agricultura convențională este categoric. „Un moft al doamnei Daciana (Daciana Sârbu n.n.)” este considerată de către Laurențiu Baciu, președintele LAPAR (Liga Asociațiilor de Producători Agricoli) anunțata reducere a TVA de la 24% la 9%, începând de anul viitor, pentru produsele bio.

 

EBA: „Știe toată lumea că își permit să cumpere roșii bio cu 20 de lei”

Între criticii reducerii TVA la alimentele bio s-a numărat, în noiembrie anul trecut, și fostul europarlamentar Elena Băsescu, care afirma că inițiativa premierului Victor Ponta privind reducerea TVA la produsele bio ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor, ea acuzându-l la acea vreme pe liderul PSD că „impune astfel de decizii economice pentru a-i oferi o temă de campanie soției sale”, potrivit Mediafax.

Europarlamentarul arăta că, dacă tot se merge pe ideea reducerii TVA-ului la alimente, „o măsură altfel foarte bună cu un potențial social uriaș, această scădere trebuie aplicată tuturor produselor alimentare, nu numai celor extrem de scumpe, pentru care militează soția premierului”.

„Știe toată lumea că își permit să cumpere roșii bio cu 20 de lei sau zahăr bio cu 25 de lei, nu trebuie să-i oblige și pe ceilalți români să se comporte la fel – pentru că nu au de unde. Ca și constatare de final: curată măsură socialistă, n-am ce zice!”, a comentat pe site, la acea vreme, Elena Băsescu.

Daciana Sârbu: „Agricultura ecologică nu este un moft”

Europarlamentarul Daciana Sârbu vede partea plină a paharului. Ea este de părere că posibila reducere a TVA la produsele bio poate duce la scăderea prețului acestora și implicit le poate aduce pe mesele românilor într-o măsura mai mare decât în prezent. Are și un răspuns pentru cei care nu văd cu ochi buni această posibilă decizie a Guvernului condus de Victor Ponta: „Agricultura ecologică nu este un moft”. 

 
 

Sursa foto: Facebook Daciana Sârbu

„Și poate fi un impuls important pentru producția bio autohtonă. De fapt, dezvoltarea domeniului bio poate însemna beneficii pentru consumatori, pentru producători și pentru România ca țară. Vorbim de mulți ani de potențialul bio al României, dar e nevoie de măsuri concrete, precum acest impuls, pentru a putea vorbi de un pas înainte. Agricultura ecologică nu e un moft, ci o direcție importantă de dezvoltare a agriculturii în UE și o șansă importantă pentru România”, a adăugat europarlamentarul.

Daciana Sârbu se declară un consumator al produselor bio, susținând că apreciază mult calitatea celor românești. „Sper ca tot mai mulți români să le aleagă, și sper că eventuala reducere a TVA să aducă prețurile la un nivel corect pentru piața românească. Eu sunt preocupată în mod special de hrana sănătoasă a copiilor, și alimentele bio sunt un element important – deși nu cel mai important”, a declarat Daciana Sârbu într-un răspuns transmis gândul.

Întrebată de ce crede că premierul Victor Ponta „ține foarte mult” la decizia reducerii TVA la produsele bio, europarlamentarul român spune că „orientarea către sprijinirea agriculturii bio e valabilă nu doar pentru România, ci pentru toată agricultura UE”.

„Pot să spun că acest guvern a arătat de la început că are o viziune clară pentru dezvoltarea agriculturii în general – și acest lucru se vede în rezultatele obtinute in acesti doi ani si jumatate. Ca eurodeputată membră în Comisia de Agricultura a PE, am urmărit cu atenție ce se întâmplă în acest domeniu încă din 2009 și diferența de abordare e absolut clară”, a completat Daciana Sârbu, care este de părere că România deveni un furnizor bio al UE pe termen lung.

Daciana Sârbu și Bio România

Daciana Sârbu este un cunoscut susținător al produselor bio, participând la mai multe evenimente alături de Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, al cărui președinte este Avraham Marian Cioceanu.

Bio România a găsit deschidere din partea autorităților. Însuși premierul Victor Ponta declara în noiembrie anul trecut, potrivit Mediafax, că Bio România este un brand al României care a prins foarte mult în ultima perioadă pe piețele europene și pe piețele mondiale și e păcat să nu fie folosit.

Foto: europarlamentarul Daciana Sârbu și Marius Avraham Cioceanu, de la Bio România. Sursa foto: dacianasarbu.files.wordpress.com

Bio România a colaborat bine și cu Ministerul Agriculturii, unde a lansat, în vara anului trecut, proiectul „Alimente bio pentru români”. Angajaților Ministerului Agriculturii li se promiteau produse bio la „preț de producător”, Cioceanu visând la vremurile în care „toată administrația publică centrală să mănânce bio”, după cum scria pe site-ul Bio România în iulie 2013, adăugând că și „Doamna ministru Rovana Plumb a spus că așteaptă și dânsa această inițiativă”.

„Lansarea proiectului > va avea loc mâine, (4 iulie 2013 – n.r.) după grupul de lucru pe agricultură ecologică de la ora 12 de la Ministerul Agriculturii. La ora 16, când se termină programul la MADR, cu acceptul domnului ministru și organizarea domnului secretar general, Bio România, prin opt firme, va organiza o mini-expoziție cu produse. Sunt deja făcute niște pliante cu produsele, lista de prețuri și un talon de comandă. Fiecare angajat al MADR va comanda, cineva de acolo va centraliza comenzile și, săptămânal, Bio România va aduce MADR produsele pentru fiecare în parte. Vă anunț că sunt prețuri de producător, prețuri care nu există pe piață. Doamna ministru Rovana Plumb a spus că așteaptă și dânsa această inițiativă și, pe măsură ce vom putea, dorim ca toată administrația publică centrală să mănânce bio, să înțeleagă ce înseamnă bio, și atunci, domnule ministru Daniel Constantin, legile și HG-urile sperăm să fie mai repede aprobate”, a afirmat șeful Bio România, Marian Cioceanu”, scria, în iulie 2013, pe site-ul Bio România.

Asociația Bio România se descrie ca o asociație apolitică, înființată în anul 2008 la Sibiu, în sediul Mitropoliei Ardealului, și-a propus să fie o organizație profesională a operatorilor în sistemul ecologic (BIO) din România. 

Ponta: Impact bugetar de 25 de milioane de lei

Impactul bugetar al reducerii TVA la produse bio era estimat anul trecut de premierul Victor Ponta la 25 de milioane de lei. 

„(Produsele bio vor avea TVA – n.r.) tot 9%, însă această măsură va intra în vigoare numai după ce la următoarea întâlnire de anul viitor cu reprezentanții Comisiei Europene, ai FMI, stabilim acest lucru. Aici nu e vorba ca la TVA la pâine, pentru că la produse bio cantitatea este mult mai mică și atunci e vorba de un impact bugetar de vreo 25 de milioane de lei. Însă va intra în vigoare probabil la rectificarea din iulie”, a spus Ponta în noiembrie anul trecut.

Ponta a precizat că Bio România este un brand al României care a prins foarte mult în ultima perioadă pe piețele europene și pe piețele mondiale și e păcat să nu fie folosit.

LAPAR: „Un moft al doamnei Daciana”

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), consideră că o reducere a TVA la produsele bio reprezintă doar „un moft al doamnei Daciana”, motivând că majoritatea populației nu își va permite să cumpere asemenea produse, mult mai scumpe decât cele clasice, chiar și în condițiile reducerii TVA.

„Reducerea TVA la produse eco este un moft al doamnei Ponta de a introduce la rang de prințesă prostia. Produsele eco nu pot fi accesate de marea majoritate a populației pentru că sunt foarte scumpe, chiar și cu un TVA mai mic. Dar sunt scumpe artificial. Sunt multe falsuri”, a declarat pentru gândul Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

„Doamna Ponta este o mare ecologistă. Am fost la un moment dat  la ea la cabinet la Bruxelles, cu încă cineva. Își turna într-un pahar Coca Cola. Am întrebat-o dacă e compot de prune. Mi-a răspuns că nu, că e Coca Cola”, a povestit Laurențiu Baciu.

În replică, Marius Cioceanu, președintele Bio România, l-a acuzat pe Laurențiu Baciu că „mânjește ce e bun, bagă în politică lucrurile bune”, adăugnd că „doamna Daciana ne-a susținut încă de la înființare, ea promovează un stil de viață sănătos. Noi, Bio România, nu facem politică”, a spus Cioceanu.  

Ce produse bio românești găsim pe rafturile supermarketurilor

Pe scurt, alimentele bio sunt produsele obținute pe baza unor practici ecologice, adică fără utilizarea pesticidelor, a aditivilor artificiali și a antibioticelor. În România sunt certificate bio circa 300.000 de hectare.

În România există aproximativ 16.000 de operatori certificați bio, aici fiind cuprinse fermele de producție bio precum și comercianții. Costurile certificării pentru o fermă mică sunt de 200-300 de euro pe an, potrivit lui Marius Cioceanu, președintele Bio România. Lista organismelor de inspecție și certificare aprobate de Ministerul Agriculturii pentru efectuarea inspecției și certificării produselor agroalimentare ecologice cuprinde 16 poziții.

Majoritatea produselor bio de pe rafturile supermarketurilor sunt din import. De exemplu, la Carrefour, singurele produse bio fabricate în România erau mălai, orez, suc de roșii, ulei de floarea soarelui, miere, făină integrală de grâu. ” Se vând (produsele bio românești n.n.), nu prea tare, deh, după buget. Sunt odată și ceva mai scumpe decât celelalte”, ne-a declarat un angajat al raionului de produse bio din Carrefour.

Contactat de gândul, președintele Bio România, Marius Cioceanu, s-a arătat surprins de oferta redusă de produse bio românești de pe rafturile supermarketului. ” Poate le vânduseră deja. Avem și covrigei, grisine, dulceață de trandafiri, șase sortimente de vin, suc de măr și cătină, miez de nucă ecologic, brânzeturi ecologice, fructe de pădure congelate. Noi, Bio România, avem o colaborare cu Carrefour. Noi sprijinim producătorii să ajungă cu produsele pe rafturile supermarketurilor”, ne-a spus Marius Cioceanu.