Cât avem, atât cheltuim
Noi românii, suntem oameni cărora ne place să trăim prezentul fără să ne mai gândim la viitor. Ne bucurăm dacă vine cineva drag în vizită și scoatem tot ce avem în frigider. Asta nu e tot. Mai dăm și o fugă la supermarket. Ajungem să ne împrumutăm pentru a pleca într-o vacanță, cumpărăm mașini mult mai scumpe decât ne-am permite în rate și mult mai scumpe decât ne permit drumurile românești, investim în haine și nu în sănătate, iar lista poate continua încă pe atât. Totuși, acestea sunt niște obiceiuri absolut normale pentru un popor aflat într-o perioadă de tranziție după câteva decenii de comunism. Totuși, un pic de gestionare a bugetului nu strică nimănui.
Iată câteva gesturi mici, dar de efect, care te vor ajuta să nu faci risipă:
Câți bani câștigi pe zi și cât costă traiul zilnic
Primul pas atunci când vrei să nu mai faci risipă este să faci un bilanț. Cât câștigi într-o lună și ce cheltuieli de bază ai (chirie, rată (e), transport etc). Suma care îți mai rămâne trebuie să o împarți la 30 sau 31, în funcție de numărul de zile din lună. Aceștia trebuie să îi folosești pentru mâncare, haine, medicamente, ieșiri în oraș, îngrijire personală, călătorii și, nu în ultimul rând, situații neprevăzute (doctor, reparații în casă etc.).
Este posibil să aveți surprize și să constatați că unele obiceiuri aparent nevinovate sunt costisitoare pe termen lung cum ar fi un taxi atunci când nu e nevoie neapărat (în medie 600 lei pe an – dacă luați taxi de 3 ori pe lună) sau o cafea zi de zi în oraș (peste 1.800 lei pe an – 22 de cafele pe lună, 7 lei cafeaua).
De asemenea, este bine să știți cu cât sunteți plătiți pe oră și să alegi dacă merită să munciți 30 de ore de exemplu pentru o rochie pe care o vei purta maxim de 2 ori pe an.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta