Nuclearelectrica va produce la Unitatea 2 de la Cernavodă un izotop medical utilizat în lupta împotriva cancerului. Când va fi lansat comercial

Nuclearelectrica va produce la Unitatea 2 de la Cernavodă un izotop medical utilizat în lupta împotriva cancerului. Când va fi lansat comercial
Publicat: 15/10/2024, 15:09
Actualizat: 15/10/2024, 15:13

Un izotop medical, numit Lutețiu-177 (Lu-177), care este utilizat la în tratamente împotriva cancerului, va fi produs de Societatea Națională Nuclearelectrica SA, la Unitatea 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, împreună cu compania globală Framatome, cu care a semnat un acord în acest sens la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

Studiului de fezabilitate realizat de SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Framatome pentru a evalua posibilitatea producerii izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă din România s-a finalizat cu concluzii pozitive, au anunțat, marți, reprezentanții companiei de stat. Lutețiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului.

Astfel, cele două companii demarează implementarea proiectului, care include proiectarea detaliată, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de iradiere la Unitatea 2 a centralei nucleareo-electrice de la Cernavodă.

O nouă contribuție a energiei nucleară

Potrivit companiei, lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevăzută pentru anul 2028.

„Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producția de energie, ci și sănătatea publică. Producția de Lutețiu-177 marchează o etapă importantă pentru România și pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susținerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creșterea nivelului de bunăstare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Potrivit șefului Nuclearelectrica, acest proiect evidențiază contribuțiile multiple pe care le poate aduce energia nucleară – generarea de energie curată și producția de izotopi medicali.

Studiul de fezabilitate a fost inițiat în noiembrie 2023, pe baza tehnologiei de producție de izotopi a Framatome. Studiul a evaluat dacă infrastructura de la Cernavodă ar putea fi utilizată pentru a converti ținte în izotopi medicali, în plus față de producția actuală de energie electrică fiabilă, cu emisii reduse de carbon.

România va avea o rezervă

Acesta a demonstrat că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piață necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de lutețiu.

„Suntem mândri că am atins această etapă cu Nuclearelectrica și că putem trece la faza următoare a acestui proiect important. Dezvoltarea de capacități suplimentare  la reactoarele nucleare ajută la construirea unei aprovizionări la scară largă, fiabile și diversificate de radioizotopi critici pentru combaterea cancerului”, a declarat François Gauché, VP Framatome Healthcare.

„Cererea de tratamente de ultimă generație pentru cancer, accesibile masiv la nivel mondial, crește rapid. Industria nucleară este pregătită să își joace rolul în consolidarea lanțului de aprovizionare cu radioizotopi salvatori de vieți în Europa și în întreaga lume”, a completat acesta.

Acest proiect vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce privește producția și furnizarea de produse radiofarmaceutice. Lu-177 este un radioizotop emițător beta utilizat în terapia cu radionuclizi țintiți pentru tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice in tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase. Tehnologia de producție a izotopului deținută de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lu-177 într-un reactor energetic în iunie 2022.

Nuclearelectrica este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar alți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Centrala nucleară (CNE) Sucursala Cernavodă exploatează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei. Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară în producția națională totală de energie și cu 33% în producția totală de energie fără emisii de CO2 în România.

Framatome este un lider internațional în domeniul energiei nucleare, recunoscut pentru soluțiile sale inovatoare, digitale și cu valoare adăugată pentru flota nucleară globală. Cu o expertiză la nivel mondial și un istoric dovedit de fiabilitate și performanță, compania proiectează, deservește și instalează componente, combustibil și sisteme de instrumentație și control pentru centralele nucleare. Cei peste 18 000 de angajați ai săi lucrează în fiecare zi pentru a ajuta clienții Framatome să furnizeze energie cu emisii reduse de carbon din ce în ce mai curată, mai sigură și mai economică. Framatome este deținută de grupul EDF (80,5%) și Mitsubishi Heavy Industries (MHI – 19,5%).

Sursa foto: Nuclearelectrica

Citiți și:

Nuclearelectrica ar putea produce la centrala de la Cernavodă un izotop folosit pentru combaterea cancerului. Stadiul inițiativei

România și Canada, COLABORARE STRATEGICĂ pentru producția de apă grea și de izotopi medicali în România. Ministrul Energiei: ”Un pas semnificativ”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul...
Am aflat de ce și-a ucis bărbatul din Brașov soția. Noi detalii despre crima care...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev....
Fată de 15 ani din Călărași, găsită moartă în casă. Adolescenta ar fi încercat o...
Cei 3 copii pierduți de bonă sunt ai unui milionar cunoscut în România. Povestea lor...
Ingredientul din produsul cumpărat des de români, care îi poate lăsa pe șoferi fără permisul...
Cine este fata de 15 ani care s-a sinucis într-un mod tulburător în Călăraşi. Ipotezele...
Mărturia șocantă a bărbatului care și-a văzut mama ucisă de propriul frate: "Nu e...
Un bărbat a fost zărit în sălbăticie, după trei ani de căutări. Tom a fugit...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Robert Negoiţă: Eu am delegat. Tot ce înseamnă urbanism avizează viceprimarul
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
S-a stins o mare doamnă. A purtat sufletul României prin toată lumea
David și Victoria Beckham și-au luat conac plutitor din Miami
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama...
Cum a fost surprins David Popovici în miezul zilei într-un parc din București: “De ce...
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit...
De ce carnea are mai multe proteine ​​decât legumele?