Numai 1.100 de romani au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Bogații evită să plătească „taxa pe lux”

Publicat: 10 10. 2024, 23:20
Actualizat: 10 10. 2024, 23:25

This browser does not support the video element.

Potrivit Știrile PRO TV, doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe în urma introducerii taxei pe lux din primăvară.

Românii care au locuințe în valoare de peste 500.000 de euro și mașini mai valoroase de 75.000 de euro plătesc o taxă suplimentară impusă de guvernul condus de premierul PSD Marcel Ciolacu.

Statul se așteaptă ca prin această măsură de stânga, să strângă 70 de milioane de lei de la cei care dețin bunuri de lux într-un an pentru a ajuta la modernizarea spitalelor, a școlilor și ajutorării românilor din categoriile vulnerabile.

Dar în ritmul actual sunt puține șanse să-și atingă ținta.

Impozitele calculate ajung la 1,7 milioane de lei, iar pentru că taxa a intrat în vigoare cu întârziere anul acesta, statul speră să obțină în 2025 un total de 70 de milioane de lei, adică de 40 de ori suma declarată până acum,  potrivit datelor obținute de la Ministerul Finanțelor.

Taxa a intrat în vigoare în aprilie, dar aplicarea ei a fost amânată, iar 30 septembrie a fost ultima zi în care proprietarii caselor de peste 500.000 de euro au putut plăti, fără sancțiuni, impozitul aplicat imobilelor cu valoare mare, dar pentru mașini mai e răgaz până în decembrie.

Cornel Grama, specialist fiscal, a declarat pentru Știrile PRO TV:

„O să fie încasări mai mici, pentru ca valoarea ce e în evidența organului fiscal local e mult mai mică decât valoarea de piață a imobilului respectiv și atunci nu o să fie un impozit extraordinar de mare, diferența se plătește 0,3% din suma respectivă, ceea ce e un mizilic”.

Pentru o locuință de 600.000 de euro, proprietarul acesteia va avea de plătit 300 de euro pe an, iar pentru o mașină de 100.000 de euro –  75 de euro.

O decizie similară este introdusă în SUA de către administrația lui Joe Biden – ample majorări de taxe și impozite pe miliardarii şi companiile americane ca parte a unui plan de reducere a datoriei naționale record, scrie ZF. Măsura este aspru criticată și respinsă de republicani, mai ales de candidatul și fostul președinte Donald Trump, acuzat pentru evaziune fiscală, dar și respinsă de către oameni de afaceri miliardari ca Elon Musk.

În vestul Europei, astfel de taxe sunt mai acceptate. Potrivit Tax Foundation,  doar trei țări percep impozite nete pe avere în Europa:  Norvegia , Spania și Elveția . Franța și Italia percep impozite pe avere asupra activelor selectate,  nu și asupra averii nete.

Potrivit OXFAM International, taxele pe cetățenii obișnuiți aduc venituri de 13 ori mai multe decât impozitele pe avere. Cotele de impozitare pentru cei mai bogați europeni și cele mai mari corporații au scăzut în ultimele decenii, în timp ce cotele de impozitare pe consum și muncă au crescut.

Peste 300.000 de europeni au semnat o petiție prin care cer Uniunii Europene să impoziteze pe cei mai bogați.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Proprietarii de case și mașini scumpe, așteptați să depună la ANAF declarațiile pentru „taxa pe lux”. Formularul a fost publicat în Monitorul Oficial