Număr record de șomeri în UE: 25,3 milioane, cu 11,6% mai mulți decât în martie 2011

Număr record de șomeri în UE: 25,3 milioane, cu 11,6% mai mulți decât în martie 2011
Numărul șomerilor din UE a crescut, în al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decât în martie 2011, rata fenomenului atingând 10,4% la nivelul celor 27 de state membre și fiind în urcare în 17 dintre acestea, informează Comisia Europeană.
Publicat: 28/09/2012, 16:03
Actualizat: 29/09/2018, 16:56

Cea mai scăzută rată a șomajului, 4,5%, se înregistrează în Austria, iar cea mai ridicată, 25,1%, în Spania, se precizează într-un comunicat de vineri al Reprezentanței Comisiei Europene în România, în care sunt menționate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea forței de muncă și situația socială din UE.

Potrivit aceleiași surse, UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune de la sfârșitul anului 2011, iar percepția generală este că situația economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani. În acest context, probabilitatea de a găsi un loc de muncă rămâne redusă în comparație cu anii anteriori crizei. Grecia și Austria au înregistrat cel mai mare număr de ore lucrate de salariați cu normă întreagă în cursul primului trimestru al anului 2012, în timp ce Finlanda, Italia și Irlanda au înregistrat cel mai scăzut număr.

„Disparitățile s-au adâncit din nou între cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, și țările «periferice», pe de altă parte. Există în prezent o diferență fără precedent de 20,6 puncte procentuale între cea mai scăzută rată a șomajului (Austria, care înregistrează 4,5%) și cea mai ridicată rată a șomajului (Spania, care înregistrează 25,1%) din UE. Numărul șomerilor de lungă durată a crescut față de anul trecut în 15 state membre și a atins valoarea de 10,7 milioane. Șomerii de lungă durată reprezintă în prezent 4,5% din populația activă (+ 0,4 puncte procentuale într-un an)”, arată sursa citată.

Conform datelor din același buletin, șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel dramatic – 22,5% în UE în iulie – deși nu a continuat să crească în al doilea trimestru din 2012. Douăsprezece state membre au înregistrat rate ale șomajului de peste 25% și numai trei țări, Austria, Germania și Olanda, și-au menținut o rată de sub 10%.

Disparitățile la nivelul UE sunt evidente și în materie de creștere economică. Astfel, în rândul celor mai mari state membre, economia a continuat să se dezvolte în Germania, Franța și Polonia, în timp ce în Italia și Regatul Unit s-a înregistrat o scădere economică. În al doilea trimestru din 2012, în Spania și Portugalia activitatea economică și ocuparea forței de muncă au înregistrat pierderi drastice, se arată în comunicat.

Perspectivele sumbre pentru tineri reflectă creșterea riscurilor de șomaj de lungă durată și de inactivitate pe termen lung, după cum reiese și din creșterea numărului de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. În prezent, Comisia Europeană depune eforturi intense pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor și, mai târziu în acest an, va lansa două inițiative: o propunere privind „garanțiile pentru tineret” al cărei scop este de a face în așa fel încât în primele patru luni de la terminarea studiilor orice tânăr să obțină un loc de muncă, să își continue studiile sau să urmeze un curs de formare, și o propunere de cadru de calitate pentru stagii, se mai arată în comunicat.

Pe lângă șomeri, în UE există aproximativ 8,6 milioane de lucrători cu fracțiune de normă subocupați, în principal femei, și încă 10,9 milioane de persoane care se află într-o zonă „gri” situată între inactivitate și șomaj, cum ar fi cei care au renunțat la căutarea unui loc de muncă, potrivit sursei citate.

Cifrele sunt îngrijorătoare și în privința venitului brut disponibil al gospodăriilor, acesta scăzând în două treimi din țările UE între 2009 și 2011. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Grecia (15,7%), Irlanda (9%) și Lituania, Spania, Cipru și Ungaria (fiecare peste 4%), această involuție fiind, potrivit CE, în contrast puternic cu situația observată în țările nordice, Germania, Belgia, Slovenia și Franța, unde sistemele de protecție socială și piețele forței de muncă mai consolidate au permis continuarea creșterii veniturilor globale în timpul crizei. Cu toate acestea, criza a afectat segmente semnificative ale populației și a determinat o creștere a sărăciei și în aceste țări. După cum era de așteptat, segmentul de populație din UE care se confruntă cu dificultăți financiare este mai mare ca niciodată. Cetățenii țărilor afectate de cea mai mare scădere a veniturilor sunt, de asemenea, în general, cei mai susceptibili de a avea percepții negative cu privire la situația lor socială, după cum indică Eurobarometrul privind climatul social, ediția 2012, se mai precizează în comunicatul Reprezentanței CE.

Totodată, potrivit CE, sărăcia în rândul copiilor devine o problemă pentru un număr din ce în ce mai mare de gospodării, din cauza veniturilor insuficiente ale părinților și a sprijinului necorespunzător acordat gospodăriilor cu copii. Procentajul de copii expuși riscului de sărăcie (după transferurile sociale) variază de la aproximativ 10% în Danemarca și Finlanda, până la peste 20% în Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, România, Letonia, Polonia, Lituania și Luxemburg.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?