Prima pagină » Economic » Numărul de bonuri fiscale emise aproape s-a dublat de când a început Loteria fiscală

Numărul de bonuri fiscale emise aproape s-a dublat de când a început Loteria fiscală

Numărul de bonuri fiscale emise aproape s-a dublat de când a început Loteria fiscală
Comercianții eliberează de aproape două ori mai multe bonuri fiscale de la introducerea Loteriei fiscale ca mecanism de combatere a evaziunii, având în vedere că a crescut consumul de role de hârtie pentru casele de marcat cu 80%, a declarat directorul MasterCard pentru România, Cosmin Vladimirescu.

„Consumul de role de hârtie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de când s-a început cu loteria fiscală. Se dau de aproape două ori mai multe bonuri fiscale”, a afirmat Vladimirescu într-o conferință.

Prima extragere ocazională a Loteriei bonurilor fiscale a avut loc în aprilie, în a doua zi de Paște.

Vladimirescu a arătat că există o foarte strânsă corelație între nivelul plăților electronice și nivelul de fiscalizare. Astfel, 4,4% din plățile realizate în România sunt efectuate cu cardul, tinzând spre 8% în acest an, pe când economia subterană are o pondere de 28,4% din PIB.

Media europeană a plăților cu cardul ajunge la aproximativ 20%.

„Dacă se implementează pachetul de zece măsuri pe care le-am propus Guvernului anul trecut, în urma studiului realizat împreună cu PwC, în șapte ani economia subterană ar însemna să scadă cu zece puncte procentuale, de la 28% la 18%, cât este și media europeană în prezent, iar taxele ce vor fi încasate suplimentar vor fi în vecinătatea a 14 miliarde de euro”, a punctat Vladimirescu.

Directorul general al MasterCard a precizat că măsurile Guvernului aprobate în ultimul an, dintre care o parte nu au intrat încă în vigoare (limitarea plăților în numerar, reducerea comisioanelor la tranzacțiile interbancare, introducerea obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic), vor conduce la creșterea tranzacțiilor electronice, însă efectele acestora nu pot fi măsurate separat.

„Când vom implementa toate aceste lucruri, când TVA va scădea de anul viitor, când ne vom putea plăti taxele și impozitele cu cardul, când casele de marcat electronice vor fi online, atunci vom putea vedea cu cât o să creștem mai repede pe plăți cu cardul decât ritmul înregistrat anterior. Cred că vom avea suficiente date pentru a face o evaluare la sfârșitul anului viitor”, a adăugat Vladimirescu.

Oficialul operatorului de carduri consideră că fiscalizarea înseamnă, de fapt, că toți comercianții „joacă” după aceleași reguli, că majoritatea acestora nu vor mai fi nevoiți să concureze la prețuri cu cei care fac evaziune fiscală, iar competiția dintre ei se va muta pe calitatea produselor furnizate.

Pe de altă parte, Vladimirescu a precizat că MasterCard se află în proces de licențiere a Trezoreriei statului, astfel încât contribuabilii să-și poată plăti taxele cu cardul.

„Suntem în plin proces de licențiere cu Trezoreria, angajamentul autorităților a fost că în 12 luni să avem serviciul la ei”, a completat directorul general al MasterCard.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat la 1 octombrie 2014 că persoanele fizice vor putea plăti cu cardul, online și la terminalele Trezoreriei, impozitele și taxele administrate de către ANAF, primării și alte instituții publice, din 2015, conform unei ordonanțe aprobate de Guvern, care creează cadrul legal pentru implementarea acestei modalități de plată.

Procedurile decurg cu întârziere față de planul anunțat inițial, fiind necesare între 6 și 12 luni pentru implementarea sistemului, termen care a expirat deja.

Citește și