Numărul firmelor în insolvență a scăzut în primul semestru cu 10%, la 12.740
Numărul firmelor aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvență a scăzut în primul semestru cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 12.739, cele mai multe fiind din sectorul comerțului, construcții, transporturi și hoteluri și restaurante, potrivit Coface.
„Numărul insolvențelor la finalul lunii iunie a scăzut și față de primul trimestru al anului cu 13%. Poate părea bine, dar din păcate nu este pentru că ponderea insolvențelor companiilor mari e aproape dublu comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un impact social puternic. O companie mare atrage după ea în insolvență circa alte zece companii”, a declarat joi, într-o conferință de presă, Constantin Coman, country manager Coface.
Noutatea consemnată în acest an este dată de intrarea în insolvență a multor companii medii și mari, chiar dacă numărul insolvențelor este mai mic față de anul 2010.
Sectoarele cu cele mai multe insolvențe sunt comerțul cu amănuntul – 22%, comerțul cu ridicata și distribuția – 16%, construcții – 15%, transporturi – 7% și hoteluri și restaurante – 7%.
„La 1.000 de firme active, domeniul construcțiilor e pe primul loc cu cele mai multe firme în insolvență, urmat de hoteluri și restaurante, transporturi, activități recreative, metalurgie, tranzacții imobiliare, fabricarea lemnului, producția și furnizarea de energie electrică. Tendința din ultimii ani este că insolvențele se concentrează în câteva sectoare, astfel că primele trei sectoare au 50-54% din totalul insolvențelor, iar primele cinci sectoare cumulează 65-70%”, a mai spus Coman.
Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor intrate în insolvență în primul semestru a fost de 2,32 milioane de lei, aproape de două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce indică faptul că au intrat în insolvență firme mai mari.
„Ceea ce este ciudat analizând indicatorii companiilor este că toți indicatorii s-au îmbunătățit față de anii trecuți: pierderea netă a fost de 7,59% față de 22,7% în primul semestru al anului trecut, gradul de îndatorare a fost de 96,5% față de 103%, ponderea datoriilor în cifra de afaceri era 107,3% comparativ cu 178,59%, iar numărul de zile în care-și încasează banii (DSO) a fost de 139,2 zile față de 138,7 zile”, a precizat directorul Coface.