O analiză simplă scoate la iveală marile probleme ale României. Cum ne-au luat-o înainte Etiopia și Botswana în topul competitivității guvernamentale
Concluzia reiese din raportul World Economic Forum pe 2015-2016. Potrivit indicelui global al competitivității – Global Competitiveness Index (GCI) – România s-a clasat pe locul 53, din cele 140 de economii analizate, în urcare cu 6 locuri față de ediția anterioară a raportului. Per total, economia României a obținut un punctaj de 4,3, din maximul de 7 posibile.
Țara noastră este depășită în clasamentul general de economii ale unor state precum Costa Rica, Filipine sau Malaysia.
Documentul Forumului Economic Mondial a analizat mai multe domenii, precum instituțiile, infrastructura, mediul macroeconomic, sănătate și educație, eficiența pieței muncii sau dezvoltarea piețelor financiare.
Top 10 al celor mai competitive economii dintre cele 140 analizate are pe primul loc Elveția, urmată de Singapore și SUA. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Mauritania, Ciad și Guinea.
Locul 120 la calitatea drumurilor
În ce privește criteriul infrastructură, România ocupă locul 86, din cele 140 de economii analizate, mult în urma Bulgariei, care este pe locul 77, fiind depășiți și de Republica Moldova (locul 83), India (locul 81) și Guatemala (locul 77).
În raport, capitolul infrastructură are două subcapitole: infrastructura de transport și calitatea drumurilor. La calitatea drumurilor, România se situează pe locul 120, având în față Liban (locul 119) și Mongolia (locul 118), iar la infrastructura de transport, unde ne aflăm pe locul 101, suntem depășiți de Uruguay (locul 100) și Armenia (locul 99).
România, depășită de Albania și Botswana în ce privește performanța instituțiilor publice
Același loc 86 ocupă România și în clasamentul după criteriul instituțional, care caracterizează performanța instituțiilor publice. La acest capitol stăm mai prost decât state precum Albania (locul 84), Etiopia (locul 83), Botswana (37), Republica Capului Verde (66). Cel mai bine la acest capitol stă Finlanda, care este pe primul loc în ce privește performanța instituțiilor publice.
Și acest capitol are mai multe subcapitole, între care etică și corupție (România – locul 97, Cambodgia locul 96, iar Bulgaria locul 95) și deturnarea fondurilor publice (România pe locul 97, imediat după Mongolia și Tailanda).
Când vine vorba de cheltuirea banilor publici România se află pe locul 114, cu un punctaj de 2,5, același punctaj ca și în precedentul raport, unde ocupa însă locul 116. Țara noastră este depășită aici de Trinidad Tobago și Tailanda.
Mortalitatea infantilă în România, mai mare decât în Oman
La capitolul sănătate și educație primară, România s-a clasat pe locul 83, imediat după Algeria și Panama. În cadrul aceastui pilon, specialiștii de la Forumul Economic Mondial au făcut o analiză după mai multe criterii, între care sănătate (România -locul 62, după China (61) și Letonia (60)) și rata de înscriere în învățământul primar ( România oculă locul 117, lângă Ciad (locul 116). Din raport mai reiese și că mortalitatea infantilă în România este mai mare decât în Bulgaria sau Oman.
Salt de 18 poziții la independența justiției
La capitolul independența justiției, România a urcat 18 poziții față de clasamentul precedent, ocupând locul 66 față de poziția 84 cu un an înainte. Spre comparație, Bulgaria este mult în urma noastră la acest criteriu, pe locul 116.
Specialiștii de la World Economic Forum au analizat inclusiv favoritismul în luarea deciziilor de către oficialii guvernamentali. Aici, România a primit doar 2,4 puncte, ocupând astfel locul 111, în urcare cu trei poziții comparativ cu ediția anterioară a raportului. Mai bine ca noi la acest criteriu stă Peru (locul 109), dar și Mauritania (locul 110).
Stăm bine la mediul macroeconomic
În schimb, la criteriul legat de mediul macroeconomic, România stă mai bine, situându-se pe locul 34, depășind chiar și Finlanda (locul 36) sau Malaysia (locul 35).
Predoiu: România, după Etiopia, Albania și Vietnam în privința performanței instituțiilor guvernamentale
România ocupă un loc inferior Albaniei, Etiopiei și Vietanamului în privința performanței instituțiilor guvernamentale, a declarat duminică prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, citând raportul recent al Formului Economic Mondial.
„În ceea ce privește criteriul instituțional, pilonul instituțional, adică acel criteriu care evaluează performanța instituțiilor guvernamentale, performanța Guvernului, România ocupă locul 86, după Albania, care ocupă locul 84, după Etiopia care ocupă locul 83, după Vietnam care ocupă locul 85”, a spus Predoiu, citat de Mediafax.
Predoiu a mai remarcat faptul că în raport, în care sunt evaluate 140 de state în funcție de 12 criterii, România este pe locul 111 „în materie de favoritism în deciziile oficialilor guvernamentali”, pe locul 114 „în materie de risipă a banului public, după Mauritania, după Trinidad și Tobago, după Peru” și pe locul 97 „în ceea ce privește etica și corupția instituțiilor guvernamentale”.
„Asta este fața adevărată care se vede în lume a guvernului Ponta, despre care însuși Ponta și dl Dragnea ne spun în fiecare zi că e bun. Este foarte bun! Este foarte bun la corupție, guvernul Ponta”, a comentat Predoiu.
Forumul Economic Mondial realizează anual, începând cu 2005, acest raport. Analiza se bazează pe datele furnizate de agențiile internaționale, precum UNESCO, FMI și OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și se axează pe 12 piloni importanți. Ediția din acest an a raportului nu include, din lipsa datelor, state precum Angola, Barbados, Burkina Faso, Libia, Puerto Rico, Surinam, Timorul de Est sau Yemen, menționează autorii documentului.