O bancă din România reduce dobânda la creditele în franci elvețieni
„Aceasta măsură, coroborată cu acțiunile precedente inițiate de Piraeus Bank România, au ca scop menținerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014”, se arată într-un comunicat al băncii.
LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referință la calcularea dobânzilor interbancare pe piața londoneză, indicele fiind cotat la -0,87% pe termen de trei luni.
Instituția de credit a anunțat pe 22 ianuarie, după o apreciere semnificativă a cursului de schimb franc elevețian – leu, că va propune soluții individuale pentru clienții care au credite în CHF, care să mențină ratele lunare aferente împrumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014.
„În plus, în ultimii ani, Piraeus Bank România a pus la dispoziția clienților săi soluții de temperare a efectului aprecierii monedei elvețiene și a inițiat o serie de campanii adresate portofoliului existent”, se precizează în comunicat.
Și Credit Europe Bank a transmis că reduce joi dobânzile la toate creditele în franci elvețieni cu dobândă variabilă, prin actualizarea anticipată a indicelui LIBOR valabil miercuri, 4 februarie, măsura fiind aplicată până la următorul termen de revizuire prevăzut în fiecare contract.
Până în prezent, opt bănci din cele 14 care au acordat credite în franci elvețieni au anunțat măsuri de reducere a efectelor aprecierii francului în raport cu leul.
Astfel, OTP și Millennium Bank au redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru o perioadă de trei luni, iar Raiffeisen Bank a scăzut dobânda cu cinci luni înainte de termenele contractuale.
Volksbank va menține până la 17 aprilie cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar Banca Românească a decis să scadă dobânda pentru creditele în CHF cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, care se situa la -0,954%. La rândul său, Bancpost a aplicat din 29 ianuarie reducerea dobânzii cu 0,8 puncte procentuale pentru toți clienții săi persoane fizice cu credite în franci.
Cursul pentru francul elevețian anunțat de BNR a scăzut miercuri cu 3 bani, la 4,1611 lei, după ce moneda elvețiană a urcat marți și a pus capăt unei serii de șase ședințe de declin. Referința pentru franc a scăzut astfel cu 0,7%, de la 4,1912 lei la 4,1611 lei.
Francul elvețian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe ședințe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției.
La maximul de 4,5817 lei, francul era în urcare cu 22,5% față de cursul de 3,7415 lei înregistrat miercuri, 14 ianuarie, înainte de decizia Băncii Elveției de a renunța la plafon.
În prezent, francul se plasează cu 9,2% sub recordul din 23 ianuarie, dar se află cu 11,2% peste referința BNR din 14 ianuarie, ultima înainte de anunțul Băncii Elveției.
Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elvețieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci. În total, 14 instituții de credit au acordat finanțări în franci elvețieni.
Din totalul debitorilor cu împrumuturi în CHF înregistrate în bilanțurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească și 2% la OTP Bank.