Prima pagină » Economic » O comisie a recoltelor neculese și a pomilor altoiți ne-a „plantat” un COPY-PASTE de 150.000 de euro. Ce a „răsărit”

O comisie a recoltelor neculese și a pomilor altoiți ne-a „plantat” un COPY-PASTE de 150.000 de euro. Ce a „răsărit”

O comisie a recoltelor neculese și a pomilor altoiți ne-a „plantat
Raportul Curții de Conturi

O comisie a recoltelor neculese și a plantațiilor de pomi altoiți din cadrul Prefecturii Constanța a făcut evaluări fictive de tip copy-paste, inventând anexe inexistente ale unor locuințe și în baza cărora statul, prin Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a plătit despăgubiri necuvenite de 156.000 de euro. Concluzia reiese din raportul public al Curții de Conturi pe 2012, făcut public recent de instituția de audit.

Sume stabilite după „bunul plac” al evaluatorilor independenți, pe baza anunțurilor din ziare și apoi achitate de ANRP, „supraevaluări vădite” ale valorii imobilelor din cererile de despăgubire, plăți multiple pentru aceeași persoană, plăți nelegale către persoane neîndreptățite reprezintă doar câteva dintre neregulile descoperite de Curtea de Conturi la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Curtea de Conturi a efectuat la ANRP verificări ale dosarelor de despăgubire din perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pentru mai multe „abateri de la legalitate și regularitate” constatate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, precizează raportul instituției de audit.

Copy-paste de 14 ori

Comisia tehnică de evaluare a terenurilor, construcțiilor, recoltelor neculese și a plantațiilor de pomi fructiferi altoiți, formată din trei ingineri, a stabilit, în nu mai puțin de 14 situații, că anexele unor locuințe sunt identice, fiind compuse dintr-un beci de 68,5 mp, magazie de 56 mp, grajd de 86 mp și împrejmuire de 140 ml.

„La Instituția Prefectului Constanța, Comisia tehnică de evaluare a terenurilor, construcțiilor, recoltelor neculese și a plantațiilor de pomi fructiferi altoiți, compusă din trei ingineri, la evaluarea anexelor locuințelor, în majoritatea cazurilor a stabilit că acestea sunt compuse dintr-un beci de 68,5 mp, magazie de 56 mp, grajd de 86 mp și împrejmuire de 140 ml. (în 14 situații)”, relevă documentul Curții de Conturi.

Mai mult, rapoartele Comisiei Tehnice de Evaluare au fost aprobate și însușite de Comisia Județului Constanța pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, emițând hotărâri în acest sens, hotărâri ce au fost validate prin decizii ale Vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

„Prin evaluarea unor anexe gospodărești care nu apar în situațiile de avere imobiliară rurală a locuitorilor, încheiate de comisiile mixte româno-bulgară, sau evaluarea unor suprafețe mai mari decât cele care apar în situațiile de avere, moștenitorii autorilor au primit, în mod necuvenit, de la bugetul statului compensații bănești mai mari decât aveau dreptul”, se menționează în raport.

Suma totală acordată cu titlu de compensație în aceste cazuri este de 685 mii lei, din care a fost achitată suma de 466 mii lei, care se constituie ca prejudiciu.

„Evaluări ce depășesc cu mult realitatea”

Inspectorii instituției de audit au descoperit acordarea de despăgubiri cu încălcarea normelor legale, atât de către solicitanți cât și de către evaluatori sau funcționari ai ANRP, pentru cazurile analizate fiind estimate prejudicii la bugetul de stat de 91.728.000 de lei.

„O parte importantă din sumele care s-au acordat de la bugetul statului pentru plata despăgubirilor, în perioada 2009-2011, au fost stabilite după bunul plac al evaluatorilor independenți și în folosul exclusiv al solicitanților, ANRP limitându-se doar la efectuarea plăților. Evaluatorii angajați de ANRP au efectuat evaluări ce depășesc cu mult realitatea, prin estimarea valorilor pe baza anunțurilor din ziare, ipotetice și, de multe ori, nereale”, se menționează în Raport.

Documentul arată că au fost cazuri în care o singură persoană a fost despăgubită de mai multe ori.

„S-au emis mai multe decizii de validare pentru același autor, validând mai multe hotărâri ale Comisiilor Județene și a Municipiului București pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România și Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 și a efectuat plăți multiple către persoane care nu și-au dovedit vocația de moștenitor al autorului, bugetul statului fiind prejudiciat cu suma de 2.034 mii lei”, menționează raportul.

Raportul public al Curții de Conturi prezintă și exemple concrete de cazuri.

În cazul unui autor, ANRP a efectuat plată triplă, validând 3 Hotărâri ale Comisiei Județene Constanța pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, prejudiciul fiind de 788 mii lei.

În cazul unui alt autor, ANRP a efectuat plată dublă, validând două hotărâri ale Comisiei Județene Constanța pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, prejudiciul fiind de 422 mii lei.

Plăți către persoane neîndreptățite

S-a acordat unui solicitant suma de 259 mii lei deși, conform actelor depuse la dosar, acesta nu era îndreptățit să primească compensații bănești pentru bunuri certificate cu acte și abandonate statului bulgar de un strămutat din Cadrilater, deoarece nu rezultă că este moștenitor al autorului.

„Solicitantul a cerut compensații bănești după un al doilea autor și a primit compensații bănești după un al treilea autor. Mai mult decât atât, după primul autor au solicitat și primit compensații și copiii acestuia”, precizează autorii raportului.

Valoarea totală a prejudiciului în aceste cazuri este de 432 mii lei.

Efectuarea de plăți duble

Un alt caz relevat în raport este cel al unui solicitant care a cerut, de două ori, acordarea compensațiilor bănești pentru bunurile abandonate statului bulgar de autor, iar Autoritatea Națională Pentru Restituirea Proprietăților a efectuat plata.

Mai mult decât atât, solicitantul a declarat pe propria răspundere că nu a mai depus un dosar având ca obiect același autor, iar din actele de stare civilă depuse la dosar, acesta nu își dovedește că este moștenitor al autorului indicat, primind în mod necuvenit suma de 494 mii lei. 

În plus, solicitantul în cauză a mai cerut compensații bănești și după o altă persoană, primind și în acest caz compensații în mod necuvenit în sumă de 302 mii lei.

Raportul mai arată că în luna decembrie 2011, la ANRP erau 3.426 dosare în curs de soluționare, la nivelul serviciului pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, 8.121 dosare, la nivelul prefecturilor, iar suma de plată restantă era în valoare de 1.109.194 mii lei.

Citește și