O familie și-a pierdut un copil într-un accident auto, iar tribunalul a stabilit să primească o sumă RECORD drept daună morală. Câți bani au primit în realitate părinții

O familie și-a pierdut un copil într-un accident auto, iar tribunalul a stabilit să primească o sumă RECORD drept daună morală. Câți bani au primit în realitate părinții
Publicat: 18/09/2014, 12:10

Un milion de euro. Atât a decis un tribunal din România că o familie trebuie să primească daună morală pentru că și-a pierdut unul dintre copii într-un accident rutier, iar un altul a fost rănit. Cei doi copii erau pe trotuar și se jucau. La un moment dat, șoferul unui autoturism de teren a pierdut controlul asupra mașinii și a intrat în cei doi copii.

Deși instanța a decis o sumă foarte mare drept despăgubire morală, în realitate, părinții au primit doar 100.000 de euro, susține Mădălin Roșu, reprezentant al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care spune că restul de bani ar fi ajuns la avocatul care a reprezentat familia vătămată.

Roșu a declarat, pentru gândul, că astfel de situații apar destul de des, pentru că persoanele păgubite într-un accident rutier nu vin să negocieze direct cu asiguratorul, ci aleg să își ia un avocat, care la sfârșit își ia comisiunon din suma pe care victima unui accident o primește drept despăgubire. „De regulă, avocați percep comisiune cu sume cuprinse între 30 și 60% din suma pe care un păgubit o primește drept despăgubire morală în urma unei decizii judecătorești. Sunt rare cazurile în care persoana păgubită în cazul unui accident rutier vine să negocieze direct cu asiguratorul. Noi aflăm de sumele pe care trebuie să le oferim drept despăgubire de la instanță sau de la avocați, care ne contactează și ne spun în felul următor: ‘Te-am dat în judecată. Ai grijă, s-ar putea să plătești un milion, așa că dă-mi 500.000 de euro””, a spus reprezentantul UNSAR.

Mădălin Roșu spune că de-a lungul carierei sale în domeniul asigurarilor a întâlnit și persoane care au profitat, din punct de vedere financiar, de pe urma unui tragic accident. „O femeie a murit în urma unui accident auto. La volan era soțul ei. Cei doi copii ai cuplului s-au constituit parte vătămată și l-au dat în judecată pe tată. Cei doi copii aveau peste 30 de ani și erau stabiliți de mai bine de zece ani în străinătate. Avocatul acestora a venit să negocieze cu noi despăgubirea. Am oferit suma de 30.000 de euro pentru fiecare copil, deci în total 60.000 de euro. Avocatul era mulțumit de suma primită și și-a anunțat clienții de față cu noi, prin telefon. Răspunsul lor ne-a uimit. Doreau să folosească banii pentru diferite investiții, spunându-i avocatului că suma oferită de asigurator nu le va acoperi investițiile pe care intenționează să le facă. Aceștia nu au făcut nicio remarcă la suferința pentru care ar fi primit despăgubirea”, susține Mădălin Roșu.

Un alt astfel de caz povestit pentru gândul de reprezentantul UNSAR l-a reprezentat cel al unei victime, în cazul căreia s-a constituit părți vătămate aproape toți membrii familiei. „Avocatul vine și citește o listă întregă cu rude, practic face arborele genealogic al unei familii”, a mai precizat Roșu.

Acesta mai spune că România conduce topul țărilor care oferă cele mai mari despăgubiri morale la nivel de Uniunea Europeană. „În țările nordice sumele oferite drept despăgubiri morale sunt foarte mici. În Germania, de exemplu, familia nu primește niciun ban drept despăgubire dacă un membru al acesteia moare într-un accident auto. Inclusiv în Bulgaria sumele oferite drept daune morale sunt mai mici decât cele de la noi. Noi sunt aproape la egalitate cu sumele oferite în Italia. Diferența dintre România și Italia este că acolo prețul unei polițe de asigurare este mult mai mare decât cea practicată la noi în țară”, a conchis Mădălin Roșu.

Reprezentantul UNSAR a fost prezent în emisiunea ZF Live, unde a vorbit despre motivele pentru care RCA-ul se scumpește de la o lună la alta. Aici îl puteți urmări.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...