O familie și-a pierdut un copil într-un accident auto, iar tribunalul a stabilit să primească o sumă RECORD drept daună morală. Câți bani au primit în realitate părinții
Un milion de euro. Atât a decis un tribunal din România că o familie trebuie să primească daună morală pentru că și-a pierdut unul dintre copii într-un accident rutier, iar un altul a fost rănit. Cei doi copii erau pe trotuar și se jucau. La un moment dat, șoferul unui autoturism de teren a pierdut controlul asupra mașinii și a intrat în cei doi copii.
Deși instanța a decis o sumă foarte mare drept despăgubire morală, în realitate, părinții au primit doar 100.000 de euro, susține Mădălin Roșu, reprezentant al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care spune că restul de bani ar fi ajuns la avocatul care a reprezentat familia vătămată.
Roșu a declarat, pentru gândul, că astfel de situații apar destul de des, pentru că persoanele păgubite într-un accident rutier nu vin să negocieze direct cu asiguratorul, ci aleg să își ia un avocat, care la sfârșit își ia comisiunon din suma pe care victima unui accident o primește drept despăgubire. „De regulă, avocați percep comisiune cu sume cuprinse între 30 și 60% din suma pe care un păgubit o primește drept despăgubire morală în urma unei decizii judecătorești. Sunt rare cazurile în care persoana păgubită în cazul unui accident rutier vine să negocieze direct cu asiguratorul. Noi aflăm de sumele pe care trebuie să le oferim drept despăgubire de la instanță sau de la avocați, care ne contactează și ne spun în felul următor: ‘Te-am dat în judecată. Ai grijă, s-ar putea să plătești un milion, așa că dă-mi 500.000 de euro””, a spus reprezentantul UNSAR.
Mădălin Roșu spune că de-a lungul carierei sale în domeniul asigurarilor a întâlnit și persoane care au profitat, din punct de vedere financiar, de pe urma unui tragic accident. „O femeie a murit în urma unui accident auto. La volan era soțul ei. Cei doi copii ai cuplului s-au constituit parte vătămată și l-au dat în judecată pe tată. Cei doi copii aveau peste 30 de ani și erau stabiliți de mai bine de zece ani în străinătate. Avocatul acestora a venit să negocieze cu noi despăgubirea. Am oferit suma de 30.000 de euro pentru fiecare copil, deci în total 60.000 de euro. Avocatul era mulțumit de suma primită și și-a anunțat clienții de față cu noi, prin telefon. Răspunsul lor ne-a uimit. Doreau să folosească banii pentru diferite investiții, spunându-i avocatului că suma oferită de asigurator nu le va acoperi investițiile pe care intenționează să le facă. Aceștia nu au făcut nicio remarcă la suferința pentru care ar fi primit despăgubirea”, susține Mădălin Roșu.
Un alt astfel de caz povestit pentru gândul de reprezentantul UNSAR l-a reprezentat cel al unei victime, în cazul căreia s-a constituit părți vătămate aproape toți membrii familiei. „Avocatul vine și citește o listă întregă cu rude, practic face arborele genealogic al unei familii”, a mai precizat Roșu.
Acesta mai spune că România conduce topul țărilor care oferă cele mai mari despăgubiri morale la nivel de Uniunea Europeană. „În țările nordice sumele oferite drept despăgubiri morale sunt foarte mici. În Germania, de exemplu, familia nu primește niciun ban drept despăgubire dacă un membru al acesteia moare într-un accident auto. Inclusiv în Bulgaria sumele oferite drept daune morale sunt mai mici decât cele de la noi. Noi sunt aproape la egalitate cu sumele oferite în Italia. Diferența dintre România și Italia este că acolo prețul unei polițe de asigurare este mult mai mare decât cea practicată la noi în țară”, a conchis Mădălin Roșu.
Reprezentantul UNSAR a fost prezent în emisiunea ZF Live, unde a vorbit despre motivele pentru care RCA-ul se scumpește de la o lună la alta. Aici îl puteți urmări.