Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Horea Uioreanu, construcția microhidrocentralelor se va derula pe parcursul a trei ani, proiectul urmând să înceapă în cursul anului 2013.
„Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a făcut o vizită de lucru în Bulgaria, la sediul firmei PVB Power Bulgaria AD, o companie cu acționariat italian care urmărește dezvoltarea energiei din resurse regenerabile prin valorificarea potențialului hidroenergetic al râurilor de pe teritoriul Europei. În cadrul vizitei s-a discutat despre posibilitatea unui parteneriat public-privat care s-ar putea concretiza prin realizarea unui număr de șapte microhidrocentrale pe râul Someș, dintre care una și pe teritoriul județului Cluj, în comuna Vad. Valoarea totală a proiectului «Someș River» este de peste 220 de milioane de euro. Construcția microhidrocentralelor se va derula pe parcursul a trei ani, aceasta debutând în cursul anului 2013”, se arată în documentul citat.
Uioreanu a spus că potențialul hidroenergetic al județului Cluj este extrem de ridicat și ar putea contribui la dezvoltare economică accelerată a județului.
„Proiectul «Someș River» vine în întâmpinarea locuitorilor județului, aceștia putând beneficia atât de o energie mai ieftină, cât și de o agricultură locală performantă, care nu va mai avea de suferit pe timp de secetă”, a subliniat președintele Consiliului Județean Cluj.
În cadrul discuțiilor s-a discutat și posibilitatea construirii unei microhidrocentrale și în municipiul Dej.
Din delegația CJ Cluj care a efectuat săptămâna trecută vizita la firma din Bulgaria au mai făcut parte primarul municipiului Dej și primarul comunei Vad, precum și reprezentanți ai primăriilor din zona Someș, din județul Sălaj.