O mână de ajutor pentru tinerii antreprenori. Județul Ilfov înființează un incubator de afaceri

Publicat: 25 03. 2019, 14:28
Actualizat: 27 03. 2019, 15:29

Consiliul Județean Ilfov a declarat că își propune crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării IMM-urilor, precum și consolidarea unui sector privat dinamic, apt pentru a face față forțelor concurențiale și competiției internaționale.

Reprezentanții consiliului județean Ilfov, au enumerat performanțele deja realizate la nivel județean, în contextul acestui demers, printre acestea numărându-se:

– înființarea parcului științific și tehnologic Măgurele Science Park;

– finanțarea a 40 de planuri de afaceri prin intermediul proiectului POSDRU (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) „Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”;

– înființarea a 9 întreprinderi de economie socială, prin proiectele POSDRU „SOCEC.NET – rețeaua economiei responsabile” și „întreprinderi sociale responsabile”;

– înființarea a patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL), finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

„Când am înființat Măgurele Science Park, am urmărit consolidarea unei platforme în cadrul căreia să se întâlnească mediul academic, mediul științific și mediul de afaceri, un spațiu optim pentru a pregăti viitorii oameni de afaceri. Același lucru vrem să îl facem și astăzi: vrem să creăm o platformă administrată, care dispune de o sumă de bani de care se poate folosi pentru a-i instrui pe cei care vor să intre în lumea afacerilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.

Ilfov Business Hub urmărește un plan în trei mari etape:

– pre-incubare;

– incubare;

– post-incubare.

„Deși dispunem de un plan, ne lipsește conținutul concret. Acesta nu poate veni decât din mediul academic și de la tinerii care văd în ei și în proiectele pe care le dezvoltă posibilitatea de a le transforma în afaceri. În prezent, în România avem o mare problemă de comunicare între aceste două medii, mediul academic și mediul de afaceri. Sper ca prin demersurile pe care le vom face pentru acest incubator să reușim împreună să creăm un limbaj comun. Vrem să asigurăm niște parcursuri care pot fi urmate de către un tânăr cercetător, un tânăr student care lucrează la un proiect și care reușește să obțină un prototip. Ne dorim să îi deschidem o ușă pentru viitor, să îl ajutăm să se orienteze pe mai departe”, a afirmat Rodica Lupu, director Ingenius Hub, asociația care va administra incubatorul de afaceri.

Etapa pre-incubării, care va avea o durată de șase luni, își propune să asigure o selecție transparentă a minim 50 de potențiali antreprenori. Pe parcursul acesteia, rezidenților incubatorului li se va furniza expertiza necesară pentru dezvoltarea ideii de afaceri și elaborarea planului de afaceri.

Ulterior, va începe perioada de incubare propriu-zisă, pentru cel puțin 16 rezidenți, pe o perioadă de maximum 3 ani, serviciile oferite în această perioadă constând în business management adaptat specificului fiecărei afaceri, prin asigurarea spațiilor de birouri necesare (în București și în Măgurele), săli pentru întâlniri, ședințe și conferințe, precum și asistență în domenii cum ar fi contabilitate, management sau marketing.

Perioada post-incubare va cuprinde servicii de accelerare, internaționalizare și scale-up.

Conform declarațiilor Rodicăi Lupu, deși nu există o dată stabilită, proiectul va fi lansat cât mai curând, iar cei interesați se vor putea înscrie pentru probele aferente perioadei de pre-incubare: „Vom lansa, în cel mai scurt timp posibil, după ce se aprobă toată strategia și planul de măsuri pe care ni le propunem, primele runde de aplicații pentru etapa pre-incubării, ale cărei criterii de selecție vor fi mai ușoare decât cele ce vor urma, pentru următoarele etape.”

Foto: Hepta