O parte din români ar urma să plătească impozite MULT mai mari. Cine sunt angajații afectați de măsură
Mulți angajați din România ar urma să plătească impozite mai mari decât o făceau până acum. Măsura ar fi pe agenda Guvernului, care vrea să introducă impozitul progresiv care se calculează în funcție de venit.
O mulțime de români ar putea afectați de măsură, pentru că acest impozit se calculează în funcție de venit.
Practic, guvernanții vor să introducă anumite praguri, în baza cărora fiecare angajat din România va plăti un anumite impozit. Această taxă ar fi direct proporțională cu venitul.
Așadar, salariații care câștigă peste 10.000 de lei net, adică în jur de 17.000 de lei brut, atât cât ar trebui să însemne primul prag, ar plăti un impozit mai mare cu 5 sau 6% decât restul angajaților.
Impozit mai mare cu 700 de lei
Dacă în acest moment, pentru un astfel de salariu, se plătește 10% impozit, adică în jur de 1.100 de lei, după introducerea impozitului progresiv ar urma să se plătească 15-16%, adică aproximativ 1.800 de lei, cu aproape 700 de lei mai mult, conform Antena 3.
În România, în acest moment, impozitul este de 10%, indiferent de salariul lunar pe care îl încasează angajații.
Deocamdată nu se știe când va fi introdus impozitul progresiv. Recent, însă, acest subiect a fost discutat de șeful ANAF și reprezentanții Băncii Mondiale, în cadrul unei videoconferințe.
Marcel Ciolacu susține că „impozitarea progresivă este categoric soluţia”
În octombrie 2022, Marcel Ciolacu afirma că una din soluțiile care ar trebui adoptate și în România este renunţarea la cota unică şi aplicarea impozitării progresive.
Președintele PSD spunea atunci că „mai e o singură ţară sau mai sunt două ţări care nu au renunţat la cota unică. Se pare că Estonia. Cehia mi se pare că a renunţat la cota unică. Mai era Estonia şi a mai rămas Rusia. Dacă credeţi că modelul economic de impozitare al Rusiei mai reprezintă totuşi progresul? Eu cred că nu. Deci realităţile sunt cu totul altele.
Nu trebuie să rămâne ancoraţi şi cramponaţi în anumite soluţii care au fost bune într-un moment anume economic şi al României.În acest moment impozitarea progresivă este categoric soluţia. În primul rând, trebuie făcută digitalizarea ANAF şi pe urmă vorbim de schimbări de impozitare. Întâi să-și facă statul datoria şi pe urmă să intrăm într-o altă zonă”, a declarat Marcel Ciolacu.