O nouă generație pentru agricultura românească! Vizita ministrului Florin Ionuț Barbu la Fabrica de Zahăr de la Luduș
Ministrului Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, a declarat, miercuri, prezent la Fabrica de Zahăr de la Luduș că reînceperea producției la unitatea din localitatea mureșeană este o dovadă clară de patriotism.
Ministrul Florin Ionuț Barbu a vizitat miercuri, Fabrica de Zahăr Premium de la Luduș împreună cu Mihaela Neagu, acționara fabricii, şi cu deputatul PSD Dumitrița Gliga, președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, precum și reprezentanți ai instituțiilor subordonate și aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale: AFIR, Direcția Agricolă, precum și Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.
Florin Ionuț Barbu avut o întâlnire cu reprezentanții societății, urmată de o vizită în fabrică pentru a asista la procesul de fabricare a zahărului și pentru a discuta cu personalul și reprezentanții Sindicatului Liber al Salariaților S.C. «Zahărul» S.A. LUDUȘ:
„Când am intrat astăzi în Fabrica de Zahăr de la Luduș, am simțit imediat mirosul de zahăr ars și m-am întors cu gândul în copilărie, la crema de zahăr ars pe care o pregătea mama cu drag, iar noi ne bucuram de un moment special, duminica, când ne întorceam de la biserică. Acesta a fost primul meu sentiment la intrarea în fabrică: că sunt acasă, printre ai mei, aici în România. Iar sentimentul acesta este foarte important, mai ales că Fabrica de Zahăr Luduș este un proiect salvat anul acesta de investitori români, care au avut credință și au reușit cu mari eforturi ca în doar câteva luni să contracteze sfeclă de zahăr de la fermierii care cultivă pământurile țării, pentru a reuși astăzi să producă zahăr românesc 100% din sfeclă de zahăr din România. Iar consumatorii sunt cei mai norocoși, pentru că acum pot găsi pe raftul supermarketurilor un produs de cea mai bună calitate, netratat, produs din materie primă de aici, de acasă”, a declarat Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii a felicitat conducerea fabricii pentru parteneriatul încheiat cu fermierii români și și-a exprimat încrederea că suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr vor crește, iar fabrica va intra într-un proces de retehnologizare.
În acest context, ministrul a transmis celor prezenți că, din acest an, Ministerul Agriculturii acordă o subvenție mai mare producătorilor de sfeclă de zahăr pentru a încuraja fermierii români să continue să producă.
„Producția de zahăr de anul acesta arată cu adevărat că aici există patriotism și sunt sigur că orice român adevărat care investește în România își dorește să obțină produse care să se regăsească pe rafturile magazinelor din țară. Acest lucru se realizează cu ajutorul dumneavoastră, al fermierilor. Am satisfacția că prin determinare și efort, s-a reușit salvarea fabricii de zahăr, iar munca salariaților și activitatea fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr în zonă vor continua. Această investiție importantă pentru relansarea producției de zahăr din țară reprezintă o dovadă că agricultura românească are potențial și viitor”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.
„Pe 22 septembrie a început campania de recoltare și prelucrare a sfeclei de zahăr, fiind deja livrate cantități de zahăr către magazinele din România, astfel încât consumatorii români să poată găsi la raft zahăr românesc 100% din sfeclă de zahăr. Fabrica de zahăr Premium Luduș poate produce din sfeclă de zahăr o cantitate de 70.000 tone de zahăr/anual, acesta este și motivul pentru care sper că fermierii români vor considera culturile de sfeclă o oportunitate pentru perioada următoare”, a menționat Mihaela Neagu, acționara Fabricii de Zahăr Premium Luduș.
De asemenea, ministrul Agriculturii a discutat cu fermierii cultivatori de zahăr cărora le-a transmis că performanța Fabricii de Zahăr depinde de activitatea lor și i-a asigurat de tot sprijinul său și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel încât aceștia să continue să cultive, să mărească suprafețele cultivate și producția. Procesarea reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Ministerului de resort.
În acest context, Florin-Ionuț Barbu a subliniat că în perioada următoare va fi lansată procedura de depunere a cererilor prin Programul INVESTALIM, care beneficiază de o alocare de 600 milioane de euro, pentru mai multe categorii de produse, inclusiv procesarea zahărului în România. Ministrul a explicat, de asemenea, avantajele Programului de sprijin pentru independență energetică destinat procesatorilor și fermierilor, ce va fi finanțat prin Fondul de Modernizare.
Fabrica de Zahăr Premium Luduș a fost preluată de investitori români la sfârșitul lunii ianuarie 2023 și a început procesarea sfeclei de zahăr de pe o suprafață de aprox. 3400 ha de la fermieri din județele: Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad.