O nouă Linie ELECTRICĂ Aeriană de înaltă tensiune, de 31 km, aproape de finalizare. Urmează lucrările la tronsonul care traversează un braț al Dunării
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 220 dublu circuit Ostrovu Mare – RET (linie nouă), care va contribui la evacuarea energiei produse în hidrocentrala Porțile de Fier 2, se află într-un stadiu avansat de execuție, a anunțat, vineri, operatorul național de transport și sistem al energiei electrice. . Linia are o lungime de aproximativ 31 de kilometri, pe care se desfășoară în total 105 stâlpi și traversează cinci unități teritorial administrative din județul Mehedinți.
Constructorii Liniei Electrice Aeriene (LEA) 220 dublu circuit Ostrovu Mare – RET (linie nouă) au ajuns la un stadiu fizic al proiectului de 75%, după ce au fost ridicați 100 de stâlpi, alți 2 fiind asamblați la sol și pregătiți a fi ridicați și au fost realizate și finalizate 104 fundații, au trannsmis reprezentanții Transelectrica, vineri, după ce zilele trecute a avut loc comandamentul de stadiul al investiției.
La acesta au participat Ștefăniță Munteanu, președintele Directoratului Transelectrica, și Florin Cristian Tătaru, membru al Directoratului, alături de directorul Direcției Investiții, Dorinel Vladu, și reprezentanții contractorului, Asocierea Electromontaj SA și ELM Electromontaj Cluj SA.
Potrivit companiei, în această perioadă se desfășoară cea mai complexă parte a lucrării, respectiv tronsonul care traversează Brațul Gogoșu al fluviului Dunărea, fiind vorba despre stâlpi speciali utilizați în astfel de situații, stâlpi metalici de dublu circuit, tip turn, cu coronament dublu triunghi (coronament tip DONAU), care au înălțimea de 66 de metri. Deschiderea de traversare a Braţului Gogoşu are lungimea de 560 de metri.
Care e valoarea investiției
Noua linie de 220 kV va face legătura între Stația Cetate și cea de-a 82-a stație din Rețeaua Electrică de Transport a României, Stația Ostrov, investiție aflată în etapa de derulare a achiziției publice pentru contractul de execuție. Construirea noii linii Ostrovu Mare – RET și a stației Ostrov au ca scop principal creșterea capacității de evacuare în Sistemul Electroenergetic Național a energiei electrice produse în Hidrocentrala Porțile de Fier 2.
Contractul de execuție are o valoare totală de 49 de milioane de lei și a fost semnat în martie 2023, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat în luna mai 2023. Termenul de finalizare a lucrării este mai 2025.
Rețeaua electrică de transport gestionată de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA are în prezent o lungime de aproximativ 9.140 de kilometri de linii electrice aeriene de 400 kV, 220 kV și 110 kV și 81 de stații electrice de transformare.
Operatorul Național de Transport și Sistem a construit în ultimii șase ani peste 400 de kilometri de linii electrice aeriene noi de 400 kV, iar până în 2030 se află în construcție 740 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune cu o valoare totală de peste 380 de milioane de euro.
Sursa foto: Transelectrica