O nouă monedă: BITCOIN. Cât de legală este folosirea ei
În absența unor restricții guvernamentale, moneda digitală Bitcoin este folosită de americani pentru a cumpăra aproape orice, de la servicii de blogging la brioșe, notează NPR, postul public de radio din Statele Unite.
Teoretic, milioane de dolari sunt ținuți în Bitcoin, monedă ce a devenit tot mai populară pe platformele de pariuri online. Jurnaliștii străini notează însă că legalitatea folosirii Bitcoin pentru a plasa pariuri este îndoielnică.
„Strict din interes jurnalistic, am decis să-mi cumpăr Bitcoin, cursul de schimb de pe majoritatea site-urilor fiind de circa 17 dolari. De atunci a crescut la peste 20 de dolari”, notează Cyrus Farivar, de la NPR.
Jurnalistul american a folosit moneda digitală pentru a plasa un pariu pe un site care acceptă „valuta” digitală. Câștigurile obținute și virate în contul său au fost tot sub formă de Bitcoin.
Guvernul federal interzice pariurile online. În ultimii ani, Departamentul american de Justiție a subliniat că nu se poate înființa un cazinou online offshore la care să fie plasate pariuri folosind bani din Statele Unite. Anul trecut, mai mulți întreprinzători și-au dat seama că pot evita reglementarea, folosind Bitcoin.
„Bitcoin ocolește total reglementarea. Nu există nicio companie Bitcoin, nu există nicio clădire care să reglementeze circulația monedei. Sunt practic bani gheață”, susține Jerry Brito, cercetători la Universitatea George Mason.
Brito urmărește rezultatele financiare ale companiilor care folosesc Bitcoin. Una dintre ele a obținut în primele șase luni ale anului trecut un profit echivalent cu jumătate de milion de dolari.
Întrebarea rămâne însă dacă Bitcoin este o monedă, un instrument financiar sau altceva, iar în absența unui răspuns concret, statul nu are cum să reglementeze o bucată de cod, este de părere Bryan Micon, purtător de cuvând al unui site de pariuri care acceptă Bitcoin.
Platformele care folosesc Bitcoin pentru pariuri nu returnează câștigurile în alte monede. „Faptul că procedează așa sugerează că nici ei nu sunt 100% convinși că este legal”, susține Brito.