Pentru 2020, prognozele actuale ale BERD vizează, de asemenea, o creștere de 3,2% a PIB-ului României.
„Consumul privat a fost principalul motor al creșterii în ultimii doi ani (deși într-un ritm mai lent în 2018), susținut de o politică fiscală ciclică, inclusiv creșterea salariilor și reducerea consumului și a impozitelor pe venit”, apreciază BERD.
Alimentate de creșterea absorbției fondurilor UE, contribuția investițiilor la creșterea economică a fost, de asemenea, pozitivă.
Rata șomajului, sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal și stimulând creșterea salariilor. „La sfârșitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus brusc un set de măsuri cu un potențial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv cel bancar, fonduri de pensii, energie și telecomunicații. Deși la sfârșitul lunii martie 2019, Executivul a atenuat unele dintre măsurile anunțate, încrederea investitorilor a fost afectată, fapt ce a avut un impact negativ asupra activității economice în ansamblu”, se arată în raportul BERD.
Instituția avertizează asupra extinderii dezechilibrelor macroeconomice, deficitul de cont curent urcând la 4,6% din PIB în 2018 (de la 3,2% din PIB în 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB în urma politicilor fiscale mai relaxate. Inflația reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani – 5,4% în iunie 2018 -, peste ținta BNR de 2,5% plus/ minus un punct procentual. La finalul lui 2018, inflația s-a redus, ajungând la 3,3%.
Printre aspectele pozitive, BERD subliniază faptul că „datoria generală guvernamentală este încă la un nivel scăzut, raportat la standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB”.
„Am revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei României în acest an, din cauza riscurilor crescute privind investițiile, dar și a înăspririi politicii monetare (rata dobânzii băncii centrale a fost majorată de trei ori în 2018, de la 1,75% la 2,5%) și a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piața forței de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro și a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali”, conchide raportul BERD.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în anul 1991, urmărind investirea în fostele state membre ale blocului comunist și ajutarea acestora în procesul de a face tranziția către economia de piață. Pe parcursul ultimilor ani, instituția a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituționali de top.