O nouă reglementare la IMPOZITUL suplimentar din petrol și gaze afectează o serie de comercianți

Publicat: 04 01. 2025, 10:45
Actualizat: 04 01. 2025, 10:47

Un nou ordin, semnat de secretarul de Stat în Ministerul Finanțelor, György Attila, în ultima zi din 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial. Noile măsuri vizează impozitul suplimentar din petrol și gaze. Codurile CAEN introduse în baza acestei reglementări afectează comercianții ce  vând anumite produse și care vor fi nevoiți să achite o taxă suplimentară de 0,5% din veniturile societății.

Noua măsură, introdusă în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut, implică un impozit suplimentar de 0,5% din veniturile societății pentru comercianții care vând antigel, ulei de motor, lemn sau cărbuni de grătar, notează Hotnews.ro.

Codurile CAEN 4671 și 4730, nou introduse privind impozitul suplimentar din petrol și gaze, includ, pe lângă activități de comerț cu combustibili gazoși și pe bază de petrol și alte tipuri de combustibili sau produse derivate cu combustibili gazoși și pe bază de petrol sau alte componente.

“Astfel, pare că ar ajunge să datoreze ICAS și agenți economici care nu desfășoară activități de comerț cu combustibili gazoși și pe bază de petrol, dar comercializează, chiar dacă izolat sau marginal: lemn de foc, brichete sau peleți, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel, cărbune”, spune Camera Consultanților Fiscali.

Potrivit Camerei Consultanților Fiscali, impozitul suplimentar de 0,5% se poate aplica retailerilor (convenționali sau online) care la finalul anului 2023 au avut o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro și comercializează produse respective. Vizate sunt magazinele de bricolaj, importatorii și dealerii de autovehicule, piese și consumabile auto, supermarket-urile etc.

Aceste probleme au apărut după apariția Legii 290/2024 și OUG 138/2024, plafonul de 50 milioane euro fiind eliminat.

„Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, contribuabilii care desfășoară activități în aceste sectoare vor datora impozitul indiferent de nivelul cifrei de afaceri realizat în anul precedent, fiind afectat un număr exponențial de agenți economici, indiferent de mărimea acestora, ceea ce le poate genera atât probleme financiare majore prin creșterea substanțială a poverii fiscale, cât și o schimbare de comportament comercial prin eliminarea din gama de produse oferite spre vânzare a acelor categorii de produse eligibile pentru impozit, ceea ce va afecta prețul sau disponibilitatea în piață a acestora”, informează consultanții fiscali.

CCF a rugat Ministerul Finanțelor, la final de 2024, să analizeze și să clarifice posibililele interpretări pe această temă în ceea ce privește anul fiscal 2024, cât și viitorul an 2025.

Citește și:

Legea SALARIZĂRII UNITARE în sectorul public, un jalon cheie în PNRR pentru România. Principalele obiective ale reformei

Magistrații, „săriți” la tăierea DIURNEI. Cum a justificat Tanczos Barna, ministrul Finanţelor, „EXCEPȚIA” permisă de ordonanța trenuleț

Salarii mai mici cu 1.000 de lei pentru muncitori. Cât primește un muncitor acum, la un salariu BRUT de 10.000 de lei