Cătălina Molnar, economist șef la UniCredit Țiriac Bank, consideră că scăderea populației ocupate are legătură cu intrarea în recesiune tehnică.
„Pentru acest an ne așteptăm la o încetinire a creșterii economice comparativ cu frumoasa cifră de 3,5% din anul precedent. Însă au fost surprize negative în trimestrul II când am văzut acea scădere cu 1%, trimestru la trimestru. Ce m-a îngrijorat și mai mult a fost că de curând am văzut și cifra cu populația ocupată în trimestrul al doilea. Este o scădere de 3% în trimestrul II față de aceeași perioadă a anului trecut. Nu s-a mai întâmplat de mai multe trimestre. E clar că cele două lucruri se corelează”, a declarat miercuri la ZF LIve Cătălina Molnar, economist șef UniCredit Țiriac Bank.
România a intrat în recesiune tehnică, înregistrând contracție economică în trimestrul I și trimestrul II.
Datele INS pe trimestrul al doilea privind ocuparea și șomajul vor fi făcute publice săptămâna viitoare. În trimestrul I al anului 2014, populația ocupată a României era de 8,4 milioane de persoane. Valoarea include forțele armate și asimilați și persoanele care lucrează în sectorul informal și la negru.
Potrivit INS, populația ocupată cuprinde toate persoanele de 15 ani și peste care au desfășurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puțin o oră în perioada de referință (o săptămână), în scopul obținerii unor venituri sub forma de salarii, plata în natură sau alte beneficii. Începand din anul 2011, lucrătorii pe cont propriu și lucrătorii familiali neremunerați care lucrează în agricultură sunt considerați persoane ocupate doar dacă sunt proprietarii producției agricole.
Molnar a arătat că în opinia sa, unul dintre motivele pentru intrarea în recesiune tehică ține de scăderea investițiilor, care de doi ani sunt în scădere. „Potențialul de creștere al economiei este afectat pe termen mediu și lung de scăderea investițiilor”, a comentat economistul șef al UniCredit Țiriac Bank.
La întrebarea privind responsabilii pentru intrarea în recesiune, Molnar s-a ferit să facă nominalizări, dar a amintit contextul scăderii investițiilor, slaba absorbție a fondurilor europene și introducerea taxei de stâlp.
„În contextul în care investițiile scad, absorbția de fonduri europene nu a fost pe măsura așteptărilor, putem spune că există o zonă ce a avut mai mare responsabilitate”, a răspuns Cătălina Molnar la întrebarea dacă există responsabili pentru intrarea în recesiune.
„Prognoza nu implica un scenariu atât de rău pentru investiții. În plus, taxa de stâlp înțeleg că are un impact pentru companii, care ar fi putut investi mai mult. Este afectată profitabilitatea acestora”, a mai arătat Molnar.
Urmăriți aici înregistrarea emisiunii de la ZF Live.