Pe motiv că ar fi contaminate cu substanțe chimice, Rusia a interzis, în septembrie anul trecut, accesul vinurilor din Republica Moldova pe piața din Federația Rusă. În aprilie anul acesta, Rusia a interzis comercializarea pe piața rusească a produselor din carne de porc din Republica Moldova, motivul oficial invocat fiind că firmele moldovenești ar fi făcut un reexport de produse de carne din Uniunea Europeană, produs care era sub embargou din ianuarie. Rusia a interzis, în această lună, și importurile de fructe din Republica Moldova din cauza unei „insecte periculoase”, iar ulterior a restricționat și importurile de conserve de fructe și legume din aceeași țară.
Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, a anunțat luni, citat de presa din Republica Moldova, că fructele din Republica Moldova vor putea ajunge pe piața UE începând de la 1 august, cu o lună mai devreme față de data planificată anterior.
Dacian Cioloș a anunțat, într-o discuție la telefon cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, găsirea unei soluții pentru dublarea contingentelor de export al produselor moldovenești pe piața europeană.
„Sper ca și aceste măsuri, pe care Comisia Europeană le ia în regim de urgență, să ajute economia Republicii Moldova, să sprijine producătorii din Moldova și ca semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană să fie de bun augur și din punct de vedere foarte practic cu impact pozitiv direct asupra economiei Republicii Moldova”, a declarat Dacian Cioloș.
Fructele din Republica Moldova ar putea ajunge în supermarketurile din România
Pe de altă parte, producătorii de fructe de peste Prut încearcă să intre pe piața din România, potrivit presei de peste Prut. Ei vor să ajungă să își valorifice fructele prin supermarketurile din România.
Reprezentanții Asociației Moldova Fruct au programate în această săptămână întâlniri pentru negocieri cu reprezentanți ai rețelelor comerciale din România.
„Piața românească este foarte promițătoare pentru mere, iar în Ucraina ar fi mai bine să exportăm piersice și struguri”, a declarat președintele Uniunii UniAgroProtect, Alexandru Slusari.
FT: Lui Yuri Gagarin i-a fost mai ușor să părăsească Pământul decât fabrica de vinuri din Cricova
După o sesiune de degustare de vin pe parcursul unei întregi nopți, în 1966, cosmonautul Yuri Gagarin ar fi glumit, spunând că i-a fost mai ușor să părăsească Pământul decât fabrica de vinuri din Cricova, din Republica Moldova, nota, în aprilie, Financial Times, într-un articol având ca temă embargoul impus de Rusia vinurilor moldovenești.
Timp de generații, consumatorii de alcool din Rusia au fost cei mai mari consumatori de vin moldovenesc. Cu toate acestea, în ultimii ani, interzicerea importurilor de vin din țară a fost arma Kremlinului de a descuraja Moldova în relațiile sale cu UE.
Pe motiv că vinurile moldovenești ar fi contaminate cu substanțe chimice, Rusia a interzis, în septembrie anul trecut, accesul vinurilor din Republica Moldova pe piața din Federația Rusă.
Politicieni și viticultori din Moldova nu au nici o îndoială că embargoul este de fapt unul politic.
Interdicția a reaprins amintirile amare ale embargoului rus din 2006, în care mai mult de 100 de fabrici de vin din Republica Moldova și-au închis porțile, iar cea mai săracă țară din Europa a pierdut aproximativ 200 milioane dolari din vânzări de vinuri.
Primul ministru Iurie Leancă a spus că 29 la sută din exporturile de vinuri ajungeau pe piața rusă înainte de introducerea embargoului de către Rusia, comparativ cu 60 la sută, cât era în 2006. Noi industrii au apărut, de asemenea, în ultimii ani, inclusiv fabrici germane și austriece unde se produc cabluri și piese auto pentru fabricile de automobile în UE. Unii fermieri din Republica Moldova au început chiar afaceri de creștere a melcilor pentru export pe piața franceză, potrivit FT.
Această schimbare față de Rusia este vizibilă în întreaga economie a Republicii Moldova. În 2001, aproximativ 60 la sută din totalul exporturilor moldovenești au mers către fostele state sovietice, în timp ce puțin mai mult de 30 la sută au ajuns în UE.
În prezent, 48 la sută din exporturile moldovenești merg în UE, în timp ce 39 la sută a ajung în fostele republici sovietice. Comerțul cu România depășește în prezent comerțul cu Rusia, scria Financial Times în aprilie.
Dorind să crească în continuare exporturile către UE, guvernul Republicii Moldova a semnat în iunie un acord comercial și de asociere cu UE. Acordul cu UE a stârnit furie în Moscova, care vrea să construiască o alianță comercială rivală.
Producătorii de vin din Republica Moldova au reușit să crească exporturile pe piețe precum Polonia, Republica Cehă și statele baltice, unde brandurile moldovenești sunt mai bine cunoscute. Cu toate acestea, nu există nici o îndoială că embargoul vinului este dureros. Doar 15% din exporturile de vin din Moldova ajung în UE.
Embargou la carnea de porc
Rusia a interzis în aprilie anul acesta importurile de produse din carne de porc provenite din Republica Moldova.
Serviciul federal de control veterinar și fitosanitar din Rusia a interzis comercializarea pe piața rusească a produselor din carne din Republica Moldova. Motivul invocat – firmele moldovenești ar fi făcut un reexport de produse de carne din Uniunea Europeană, care era sub embargou din ianuarie. Decizia de a interzice importurile de produse din carne de porc provenite din Republica Moldova a fost luată după ce o companie a exportat în Federație produse care conțineau carne din Germania.
Moscova a impus în ianuarie un embargou asupra cărnii de porc din Uniunea Europeană, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină în Lituania și Polonia.
Cele mai afectate au fost Germania, Danemarca și Olanda, care asigurau 25% din exporturile de carne de porc în Rusia.
Embargou la importurile de fructe
Rusia a impus săptămâna trecută un „embargou” temporar pentru fructele din Republica Moldova. Prohibiția se aplică pentru mere, pere, gutui, piersici, cireșe, piersici, nectarine, prune, porumb, potrivit unui comunicat al autorității fitosanitare ruse.
Decizia a fost luată după ” încălcări sistematice ale cerințelor fitosanitare internationale și rusești”. Decizia a venit după ce Parlamentul din Republica Moldova a ratificat acordul de asociere cu UE. Prim vicepremierul rus Igor Shuvalov a declarat, după ratificare, că Rusia ar putea institui tarife pentru importurile din Republica Moldova.
Alexander Slusar, președintele unui sindicat agricol din Moldova – Uniagroprotekt – a declarat anterior că o interdicție asupra importurilor de fructe în Rusia ar putea duce la o prăbușire a prețurilor de pe piața internă. „Până la 20% din producători își pot reorienta exporturile către alte țări. Până atunci, ei vor fi obligați să-și vândă recoltele pe piața internă”, a spus el.
Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov: „A venit timpul ca și noi să răspundem la fel, dar nu agresiv”
Ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vasile Bumacov, consideră că restricțiile impuse în iulie de Rusia la importul de fructe și legume din Moldova sunt neîntemeiate.
„Exportatorii moldoveni erau unii dintre cei mai exemplari. Noi am încercat să fim corecți tot timpul. Atunci când am văzut că există probleme cu berea sau vodca din Rusia am sesizat producătorii respectivi, dar nu am ieșit cu sticla de bere în fața publicului. Acum dacă au fost impuse aceste restricții, a venit timpul ca și noi să răspundem la fel, dar nu agresiv. Noi vom încerca să fim corecți, fiindcă ținem mult la această piață”, a declarat Vasile Bumacov, citat de Publika.md, care citează Infotag. Bumacov a precizat că Serviciul sanitar rus nu a avut niciun motiv serios pentru a impune restricții la importul produselor moldovenești.
Ministrul Agriculturii a estimat, anterior, că embargoul impus de Federația Rusă pentru fructele din Moldova vor provoca producătorilor agricoli pierderi de circa 150 milioane de dolari.