Prima pagină » Economic » O plantă uitată, populară în comunism, îi aduce unui clujean 20.000 de euro la hectar

O plantă uitată, populară în comunism, îi aduce unui clujean 20.000 de euro la hectar

O plantă uitată, populară în comunism, îi aduce unui clujean 20.000 de euro la hectar
Pentru un hectar trebuie să ai undeva la 30-32 de kilograme de sămânță.

Ioan Conț a început să planteze primele semințe de ricin în propria grădină. Acum vinde semințele obținute de pe un hectar, pe internet, cu 50 de bani bucata, transmite Stirileprotv.ro. Acestea sunt cumpărate de cei care doresc să își amenajeze grădina. Ricinul are o floare frumoasă. Pentru procesarea uleiului prețul scade, dar profitul rămâne unul considerabil.

„Pentru un hectar trebuie să ai undeva la 30-32 de kilograme de sămânță. Se poate câștiga undeva la 20.000 de euro pe hectar dacă vinzi semințele pentru ulei”, a declarat Cont. În perioada comunistă, ricinul se cultiva la noi pe suprafețe întinse. „Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a mai declarat fermierul, pentru Agrointeligenta.

Cei care doresc să cultive ricin trebuie să știe că investiția pe hectar este de aproximativ 1.500 de euro. „La un calcul simplu, doar cu sămânța cheltuiești 1.200 de euro pentru un hectar, plus vreo 300 de euro costul cu pregătirea terenului. Ceea ce înseamnă că înființarea unei plantații de ricin te duce la maxim 1.500 de euro pentru un hectar”, ne-a vorbit clujeanul”, explică Conț.

Ioan vrea ca din toamnă să înființeze o asociație a cultivatorilor de ricin. El își dorește ca România să nu mai importe uleiul folosit în industria cosmetică și la tratamentele medicale.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele
Autor

Citește și