Astfel, un șofer cu domiciliul fiscal în București și amendat în Satu Mare, de exemplu, își poate plăti amenda la terminalele de plăți electronice Zebra Pay din Satu Mare. Adrian Badea, CEO Zebra Pay, a explicat la ZF Live că, deoarece singura Direcție de Impozite și Taxe Locale cu care compania are contract deocamdată este cea din Giurgiu, toți banii din amenzile de circulație plătite în 48 de ore prin aceste terminale vor ajunge în bugetul direcției de taxe de locale Giurgiu și se constituie venit la bugetul local.
Urmăriți aici înregistrarea emisiunii ZF Live
Badea spune că a prezentat proiectul său mai multor direcții de impozite și taxe locale (DITL), singura care a fost deschisă fiind DITL Giurgiu.
„În 99% dintre cazuri nu am găsit deschidere. Dar n-aduce anul ce aduce ziua. După apariția Ordinului nr 1234 al ministrului finanțelor din septembrie anul acesta se creează o competiție în colectarea veniturilor locale. Cine încasează are buget”, a explicat Adrian Badea.
Pe scurt, Ordinul 1234 din luna septembrie aduce clarificări la Ordonanța 2/2001 care permitea ca o persoană care de exemplu își putea plăti amenda în 48 de ore la orice direcție de impozite și taxe locale. După ce între direcțiile de impozite au apărut discuții pe banii plătiți de contribuabili, acum, Ministerul Finanțelor a clarificat faptul că, până la începerea urmăririi silite, amenda plătită de un contribuabil se constituie venit la bugetul local unde a fost achitată suma.
Contactați de gândul reprezentanții direcției de impozite și taxe locale din Giurgiu consideră că este binevenită clarificarea făcută prin ordinul 1234, dar legislația ar mai trebui completată cu un prevedere care să specifice obligativitatea DITL unde a fost încasată amenda să anunțe plata sumei la direcția de taxe din localitatea unde are domiciliul fiscal persoana care a plătit amenda. Acest lucru ar preveni cazurile în care o persoană care și-a plătit amenda de circulație poate să figureze în continuare cu amenda neplătită la direcția de impozite și taxe din localitatea unde acesta își are domiciliul fiscal.
„Nu este stipulat nicăieri că eu (direcția de impozite și taxe locale n.n.) trebuie să anunț direcția de taxe din orașul unde este domiciliul fiscal al celui care a plătit. Ar trebui să se stabilească clar, ori anunțăm noi, ori oamenii să știe să păstreze dovada că au plătit”, a explicat pentru gândul Alin Ciobanu, șef Birou IT la DITL Giurgiu.
Terminalele Zebra Pay se găsesc în benzinării, hipermarketuri sau mall-uri.
Pe piața terminalelor de plăți electronice mai activează și PayPoint și Payzone.