O situație care îi caracterizează pe trei sferturi dintre români
Peste 70% dintre participanții la studiu spun că nu dețin economii pentru situații de urgență, nu au planuri sau economii pentru pensie, iar în cazul a 75% nu există bani puși deoparte pentru cheltuielile medicale ale familiei, relevă studiul realizat recent de instituția de credit și portalul de informații financiare.
Totodată, peste 80% dintre respondenți nu au prevăzut soluții pentru acoperirea cheltuielilor cu educația copiilor, iar mai mult de 90% nu au un buget pentru o achiziție de mare valoare, precum un avans pentru un imobil sau o mașină.
Întrebați dacă dispun de un fond dedicat economiilor și investițiilor și dacă au un plan pentru regularitatea plăților în cadrul acestuia, majoritatea participanților au răspuns negativ.
În ceea ce privește planul pentru achitarea datoriilor restante, numai 27,86% au un proiect personal pentru plata soldului la credite și carduri de credit, restul afirmând că nu au un astfel de plan.
Referitor la fondurile de urgență, aproape un sfert dintre participanți spun că s-ar descurca cu banii economisiți cel mult două luni, în timp ce 14,29% au economii care le-ar permite să își acopere cheltuielile între șase și nouă luni și tot atâția ar avea resurse financiare pentru o perioadă de cel puțin 7 luni.
Conturile de economii și depozitele reprezintă cele mai populare instrumente de economisire printre persoanele care au participat la sondaj.
Astfel, aproape o treime (28,15%) utilizează în prezent un cont de economii, iar pentru depozit bancar la termen au optat 21,78% dintre respondenți, pentru unități la un fond mutual – 5,94%, acțiuni la o companie – 7,78%, investiții în proprietăți mobiliare / imobiliare – 10,89%, iar pentru investiții în metale prețioase (aur, argint, altele) – 8,77%.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de circa 700 respondenți, 50,92% reprezentând bărbați și 49,08 femei, iar majoritatea (89,25%) au vârste cuprinse între 25 și 54 de ani. Totodată, 88,68% dintre participanți locuiesc în mediul urban, iar 58,7% dintre aceștia sunt căsătoriți.