Prima pagină » Economic » O ȚARĂ DIN AMERICA CENTRALĂ cere MONEDA EURO. „I-am spus cancelarului Merkel că vrem să găsim modalități ca euro să devină o altă monedă în circulație”

O ȚARĂ DIN AMERICA CENTRALĂ cere MONEDA EURO. „I-am spus cancelarului Merkel că vrem să găsim modalități ca euro să devină o altă monedă în circulație”

O ȚARĂ DIN AMERICA CENTRALĂ cere MONEDA EURO.
Panama vrea să introducă în circulație euro, în paralel cu dolarul american, moneda folosită în prezent, a declarat președintele țării din America Centrală, Ricardo Martinelli, în timpul unei întâlniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Panama vrea să introducă în circulație euro, în paralel cu dolarul american, moneda folosită în prezent, a declarat președintele țării din America Centrală, Ricardo Martinelli, în timpul unei întâlniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, informează Mediafax, citând CNBC.

„În Panama, moneda în circulație liberă este dolarul american și i-am spus cancelarului că vrem să găsim modalități ca euro să devină o altă monedă în circulație și să fie acceptată de piața panameză”, a declarat Martinelli într-o conferință de presă susținută împreună cu Merkel la Berlin.

Președintele Panama nu a dat detalii în privința introducerii euro, dar și-a exprimat „încrederea deplină” în economia Germaniei și cea a Europei și a afirmat că se așteaptă ca actuala criză din zona euro să fie depășită în curând.

Zona euro este formată din 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar euro se află în circulație în mai multe alte state, între care Kosovo, Muntenegru, Monaco, Andorra, precum și unele teritorii.

Panama, la aproape 10.000 de kilometri de Europa, este printre economiile cu cele mai rapide creșteri din America Latină. Anul trecut, PIB al Panama a avansat cu 10,6%, susținut de cheltuieli de infrastructură, între care și extinderea Canalului Panama.

Temerile piețelor financiare privind o prăbușire a euro s-au mai redus după anunțul Băncii Centrale Europene, din septembrie, privind un plan de achiziții nelimitate de obligațiuni suverane.

Citește și