Prima pagină » Economic » O țară ruptă în două: Două regiuni din România sunt complet ignorate de investitorii străini

O țară ruptă în două: Două regiuni din România sunt complet ignorate de investitorii străini

Fluxul net de investiții străine directe a fost de 2,7 mld. euro în anul 2013, în creștere cu 26,8% față de 2012.

Fluxul net de investiții străine directe  a fost de 2,7 mld. euro în anul 2013, în creștere cu 26,8% față de 2012. Din totalul ISD, 2,4 mld. euro, representând aproape 90%, au fost aporturi la capitalurile proprii.  Astfel, soldul ISD la finalul anului trecut a fost de 59,9 mld. euro.

„Estimările noastre privind ISD pe tot anul 2014 sunt de 2,4 mld. euro sau 1,6% din PIB. Ne așteptăm la o scădere ușoară având în vedere lărgirea bazei de impozitare în cazul taxei pe proprietate și modificări legislative în sectorul de energie verde. Incertitudinea fiscală este ceva mai mare având în vedere că este an electoral. Anul viitor ar trebui să se reia consolidarea fiscală și nu este clar cum se va face acest lucru.  Rata șomajului s-a îmbunătățit, dinamica salariilor s-a îmbunătățit la nivelul sectorului privat, sectorul bancar va avea nevoie de mai puțin capital ca până acum.  Pe total, sunt mai multe elemente negative decât pozitive, deci ne așteptăm la o ușoară scădere a ISD”, a spus Vlad Muscalu, economist-șef al ING.

Sursa: ZF.ro

Anul 2013 a reprezentat al doilea an de creștere pentru ISD-uri din 2009 încoace, acestea situându-se din perioada crizei pe o pantă descendentă. Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât și percepția investitorilor străini asupra economiei.

În 2014 situația pare de natură să anuleze optimismul de anul trecut.

Citește articolul complet în Ziarul Financiar >>>

 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și