Cotațiile petrolului Brent și ale petrolului WTI au scăzut luni cu peste 5%, iar declinul a continuat marți, spre 30 de dolari pe baril, la minime ale ultimilor 12 ani.
Trei bănci majore, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group și Citigroup aticipează că prețurile petrolului vor coborî sub pragul de 30 de dolari pe baril și se vor îndrepta spre 20 de dolari pe baril, din cauza încetinirii economiei chineze, a aprecierii dolarului și a faptului că activitățile extractive, din Houston și până în Riyadh, vor contina în pofida supraofertei.
În aceste condiții, până la o treime dintre producătorii americani de petrol și gaze ar putea intra în faliment sau restructurare masivă până la jumătatea lui 2017, potrivit Wolfe Research.
Pentru unele dintre aceste companii, supraviețuirea va fi posibilă dacă prețul petrolului va reveni la cel puțin 50 de dolari pe baril, consideră analiștii.
Peste 30 de companii mici de petrol și gaze din Statele Unite, care dețin active cumulate de peste 13 miliarde de dolari, au solicitat deja protecția legii falimentului, potrivit firmei de avocatură Haynes & Boone.
Morgan Stanley descrie situația prețurilor și a producătorilor ca fiind mai gravă decât cea din 1986, referindu-se la cea mai recentă criză de amploare de pe piața petrolului.
Actuala criză este însă mai gravă și de durată mai lungă decât fiecare dintre ultimele cinci prăbușiri ale cotațiilor petrolului care au avut loc din 1970, a arătat Martijn Rats, analist la Morgan Stanley.