OBLIGAȚIUNI CORONA | Decizie a Băncii Centrale Europene care vizează guvernele din zona euro. „Ar trebui să ne gândim cu seriozitate la asta”
Pentru a sprijini eforturile de limitare a impactului economic pe care îl generează pandemia de coronavirus (COVID-19), șeful Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro, în timpul videoconferinţei de marţi seara, să ia în considerare cu seriozitate emiterea unică de „coronabonds” sau obligațiuni corona.
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea acestui concept de „coronabonds”, în fapt obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro, în vederea combaterii crizei provocate de pandemie.
„Ea (n.r. – Christine Lagarde) a spus că ar trebui să ne gândim cu seriozitate la asta, pe lângă folosirea Mecanismului European de Stabilitate (ESM sau fondul de salvare al zonei euro). La acest nivel, Eurogrupul nu a discutat despre mutualizarea datoriei”, a precizat pentru Reuters un oficial implicat în negocieri, citat de Agerpres.
Acesta a mai precizat că oficialul BCE nu a prezentat detalii privind procesul de emitere sau suma care ar urma să fie obţinută.
Un al doilea oficial a confirmat tot pentru Reuters că Lagarde a prezentat ideea, dar aceasta a fost respinsă de Germania, Olanda şi alte state nordice – partizane ale disciplinei financiare.
Şeful BCE a specificat clar că va fi o emisiune unică de obligaţiuni corona, au afirmat sursele care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au exprimat în schimb sprijinul pentru posibilitatea ca ESM să extindă împrumuturile preventive către statele membre care au nevoie de finanţare suplimentară.
Banca Centrală Europeană a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemie, relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultra-relaxată. Astfel, instituția a majorat programul de achiziţii de active cu încă 120 de miliarde de euro şi a oferit credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate.
Zilele trecut, BCE a anunţat un program de achiziţii pentru sprijinirea economiei, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârşitul acestui an.
Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ