Obligațiunile României cresc după anunțul JPMorgan privind includerea într-un indice al băncii
Prețurile obligațiunilor României au urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar leul s-a apreciat, după ce JPMorgan a anunțat, marți, că obligațiunile sunt eligibile pentru a fi incluse într-un indice cheie privind piețele emergente.
Includerea probabilă a obligațiunilor guvernului României începând cu 1 martie în indicele Government Bonds Index – Emerging Markets operat de JPMorgan va determina investitorii care urmăresc acest indicator să cumpere titluri românești pentru a se conforma noii componențe.
Indicele cuprinde obligațiuni în valoare de 175 miliarde de dolari, iar ponderea României va fi de 0,54%, după încheierea primei faze.
Grupul britanic Barclays a anunțat, deja, că obligațiunile românești vor fi incluse, din 31 martie, într-un indice pentru piețe emergente al băncii.
„Intrările de capital străin pe piața obligațiunilor românești ar putea totaliza 5 miliarde de dolari în acest an. Considerăm că este foarte posibil ca deținerile nerezidenților de datorie emisă de guvernul României să crească de la 5,3% și să depășească maximele istorice pentru a ajunge cel puțin la 20% până la sfârșitul anului 2013”, a declarat Esther Law, analist pentru piețe emergente la divizia din Londra a grupului Societe Generale.
Randamentul obligațiunilor cu scadență în 2015, una dintre cele trei emisiuni eligibile pentru a fi incluse în componența indicelui JPMorgan, a coborât miercuri cu 0,28 puncte procentuale, la 5,5%.
Leul s-a apreciat cu peste 1% după anunțul JP Morgan privind includerea obligațiunilor României într-un indice al băncii, astfel că referința publicată de Banca Națională a României a coborât miercuri la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni.
Investitorii străini au au cumpărat constant obligațiuni ale României în ultimele săptămâni, în contextul stabilizării situației politice a țării și a așteptărilor ca Guvernul să încheie un nou acord preventiv cu FMI la expirarea celui actual în martie.
De asemena, temerile privind zona euro, partener comercial important al României, s-au mai redus, notează Wall Street Journal. Germania, Franța și Italia constituie împreună destinația a 40% din exporturile României.