OCDE: Nicio țară nu ar trebui să părăsească zona euro
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să facă mai mult pentru a limita criza din zona euro, deoarece actualele facilități financiare nu sunt suficiente, a declarat secretarul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria.
„Dacă BCE poate acționa pe piețele financiare pentru a reduce maturitățile, atunci de ce nu? Este în joc tot sistemul. Euro nu ar trebui să fie în pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate și Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară nu sunt suficiente sau destul de rapide”, a spus Gurria într-o conferință pe teme economice și politice desfășurată în Slovenia.
Secretarul general al OCDE a declarat că „speră și se așteaptă” la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de către Curtea Constituțională a Germaniei la 12 septembrie, după avizul parlamentului în iunie. Un eșec ar însemna aproape cert sfârșitul fondului.
Întrebat dacă BCE ar trebui să înceapă achiziții nelimitate de obligațiuni:, Gurria a răspuns: „Da, cred că ar trebui să o facă și cu cât mai repede cu atât mai bine”.
De asemenea, oficialul a afirmat că zona euro va rămâne intactă în pofida crizei.
„Cred că niciun stat nu va părăsi uniunea monetară și niciun stat nu ar trebui să renunțe la euro. De asemenea, cred că alte state vor trece la moneda europeană în viitor”, a spus el.
Slovenia, care ar putea deveni următoarea țară care cere ajutor extern, ar trebui să se concentreze asupra reformelor și să ia în calcul un ajutor extern doar după implementarea acestora și reducerea deficitului, a adăugat secretarul general al OCDE.