Oficial BCE: Activitățile economice rămân slabe în ZONA EURO /Tensiunile geopolitice pot produce noi „șocuri” în rețelele de aprovizionare
Activitățile economice ale zonei euro continuă să fie slabe, în contextul scăderii cererii pe piețele internaționale, afirmă Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), notând că, deși Uniunea Europeană este pe o traiectorie a redresării, tensiunile geopolitice riscă să genereze noi ”șocuri” în materie de aprovizionare.
”Economia zonei euro stagnează, în timp ce procesul stabilizării inflației este în curs”, a declarat Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, în cursul conferinței pe tema ”Stabilizării prețurilor”, desfășurată la Frankfurt.
”Banca Centrală Europeană a aplicat o politică de majorare bruscă a dobânzilor pentru a contracara inflația, dar acum a început relaxarea restricțiilor monetare. Declinul rapid al inflației este favorizat de atenuarea șocurilor din rețelele de aprovizionare și de efectele politicii monetare”, a explicat Isabel Schnabel.
Oficialul BCE a atras atenția că prețurile la energie continuă să aibă ”o volatilitate puternică”.
”Inflația produselor este în scădere puternică, în timp ce inflația serviciilor rămâne persistentă”, a subliniat Isabel Schnabel.
Activitățile economice rămân slabe în zona euro
Isabel Schnabel a notat că activitățile economice rămân slabe în zona euro, pe fondul scăderii cererii pe plan internațional.
”Analizele semnalează încetinirea activităților economice, în contextul în care scăderea cererii și lipsa forței de muncă limitează producția. Piața muncii rămâne rezilientă (…). Productivitatea a fost dezamăgitoare, dar, potrivit proiecțiilor, urmează să își revină”, a explicat Isabel Schnabel.
Oficialul BCE anticipează că, deși vor exista noi fluctuații ale prețurilor pe termen scurt, inflația se va stabiliza pe termen mediu.
”Companiile au absorbit din ce în ce mai mult în marjele de profit costurile generate de salariile mai mari. Tendințele sunt orientate spre creștere în acest moment, dar traiectoria va fi de scădere pe termen mediu”, a subliniat Isabel Schnabel.
Economia UE este subperformantă în raport cu SUA /Tensiunile geopolitice generează riscuri suplimentare
”Există subperformanțe pe termen lung ale economiei zonei euro comparativ cu situația Statelor Unite. Șocurile energetice amenință să aibă efecte permanente asupra economiei zonei euro. Iar riscurile geopolitice pot genera noi șocuri în rețelele de aprovizionare”, a concluzionat Isabel Schnabel.
Foto: Profimedia
Citește și: