Prima pagină » Economic » Oficial BCE: CHINA ar putea exporta deflație în UE din cauza conflictului comercial cu SUA /Analist Bloomberg: Anul 2025 începe cu incertitudine

Oficial BCE: CHINA ar putea exporta deflație în UE din cauza conflictului comercial cu SUA /Analist Bloomberg: Anul 2025 începe cu incertitudine

Oficial BCE: CHINA ar putea exporta deflație în UE din cauza conflictului comercial cu SUA /Analist Bloomberg: Anul 2025 începe cu incertitudine

China ar putea exporta deflație în Uniunea Europeană dacă intră în război comercial cu Statele Unite din cauza tarifelor comerciale pe care intenționează să le impună președintele Donald Trump, avertizează Klaas Knot, membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), în perspectiva climatului economic incert din 2025.

În cazul unui conflict comercial cu Statele Unite, ”China ar putea exporta produse în Europa la prețuri tot mai mici. Observăm deja acest lucru în industria oțelului. În acest fel, China va exporta deflația la noi”, a declarat Klaas Knot, guvernatorul Băncii centrale al Olandei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicației Volkskrant, preluat de Bloomberg.

De altfel, Klaas Knot a avertizat asupra efectelor grave ale unui conflict comercial între Statele Unite și China.

”Există șanse mari să izbucnească un conflict comercial, iar acest lucru este rău pentru o economie deschisă, cum este cea olandeză. Președintele Xi Jinping a lăsat impresia că Administrația Chinei este pregătită pentru orice acțiune a Statelor Unite”, a atras atenția Klaas Knot.

Analist: Anul 2025 va fi marcat de incertitudine

La rândul său, Elli Henderson, economist la grupul de consultanță Investec, a avertizat că, în contextul instalării Administrației Donald Trump, perspectivele economice globale sunt incerte.

”Există riscuri de accelerare a inflației, dar și de scădere a inflației. Riscurile deflației provin de la faptul că principalele economii europene, Germania și Franța, nu au avut un an foarte bun în materie de performanțe economice, iar, din exterior, riscurile provin de la potențialul impact al taxelor aplicate de președintele Donald Trump, dacă apar măsuri de retorsiune. Dacă exporturile Chinei în SUA vor fi afectate, Beijingul va avea stocuri în exces, pe care va trebui să le exporte pe alte piețe. Îmi pare rău să constat că anul viitor va fi foarte incert, lumea este marcată de câțiva ani de instabilitate, dar pentru anul viitor nu știm particularitățile politicilor lui Trump”, a declarat Elli Henderson, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

Luis de Guindos, vicepreședintele BCE, a avertizat recent că amenințările lui Donald Trump vor avea efecte semnificative la nivel economic și financiar.

”Problema nu se referă doar la tarifele impuse de SUA, ci și la reacțiile altor țări. Dacă izbucnește un război comercial, ar fi extrem de negativ pentru economia mondială, în special pentru creșterea economică, dar și pentru inflație”, a afirmat Luis de Guindos.

Foto: Profimedia

Citește și:

Schimb de PRIZONIERI între Rusia și Ucraina /Moscova anunță că în total au fost eliberați 300 de militari

GERMANIA respinge ferm sprijinul lui Elon Musk pentru AfD/ „Încearcă să influențeze alegerile”, este o ”mare absurditate”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și